Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 5426
Αν πληκτρολογήσει κανείς στην αναζήτηση , τη λέξη “σπανακόπιτα” θα βρει αμέτρητες , λαχταριστές εικόνες και άλλες τόσες συνταγές ή για να μιλήσουμε στη γλώσσα των μαμάδων και των γιαγιάδων, αν ξεφυλίσσει κανείς το τετράδιο συνταγών του κάθε νοικοκυριού θα βρει μέσα τουλάχιστον 5-6 συνταγές για σπανακόπιτα: της κυρίας Γωγώς , της κυρίας Φρόσως , της γιαγιάς , της θείας , της συμπεθέρας , με φύλλο , με ζύμη με….με… με…μέχρι στιγμής έχω φτιάξει 5-6 διαφορετικές συνταγές . Σήμερα θα φτιάξω την πιο απλή , την πιο κλασική , την πιο αγαπημένη, με ένα απλό , αφράτο , ζυμαρένιο φύλλο , με τρυφερά σπανάκια , φρέσκα κρεμμυδάκια και τυρί φέτα…Λατρεία διαχρονική…
- Details
- Hits: 1099
Την εποχή του κολοκυθιού την εκμεταλλεύομαι δεόντως …δεν αφήνω αδοκίμαστη καμιά συνταγή και δεν περνάει μέρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να υπάρχει κολοκυθάκι στο τραπέζι μας. Η σημερινή πιτούλα είναι από τις αγαπημένες μου….μπορώ να πω πως ανήκει στον κατάλογο με τις top συνταγές μου. Είναι πεντανόστιμη και βέβαια σε αυτό το σημείο επισημαίνω πως είναι και πανεύκολη γιατί εδώ που τα λέμε το καλοκαιράκι δεν έχουμε άφθονο χρόνο ούτε διάθεση να μένουμε με τις ώρες στην κουζίνα.
Υλικά:
- Details
- Hits: 6649
Να ήταν τρόπος όλη την ώρα να έχω κρέπες έτοιμες για γέμισμα . Κάθε μια να τη γεμίζω με τέτοια υλικά που να αποτελεί ένα μοναδικό , ξεχωριστό , δελεαστικό και πικάντικο κολατσιό…Και τις υπόλοιπες να τις μετατρέπω με τα "χίλια καλά" σε ένα μικρό , γλυκό θαύμα από το εσωτερικού του οποίου θα “ξεχύνεται” πληθωρικά ή πραλίνα φουντουκιού και τα τρίμματα του μπισκότου , της καρύδας ή της λευκής σοκολάτας! Επειδή πολύ ξεφύγαμε όμως, ας επανέλθουμε στις αλμυρές , παραγεμιστές , δελεαστικές κρεπούλες μας που θα τις περιλούσουμε με μια ελαφριά κρέμα γάλακτος , θα τις πασπαλίσουμε με λίγο τυρί , θα τις γκρατινάρουμε και θα τις σερβίρουμε κι όποιος πρόλαβε , πρόλαβε…
Υλικά :
- Details
- Hits: 276
Με αυτά τα στρουμπουλά, αφράτα γεμιστά μπριοσάκια θα γίνει χαμός κι αυτό γιατί κρύβουν μέσα τους ένα χορταστικό και πικάντικο λουκανικάκι, τύπου Φρανκφούρτης που λατρεύουν τα πιτσιρίκια και προτιμάμε όλοι μας. Το ζυμάρι τους εύπλαστο και ελαστικό χαρίζει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα ενώ στο εσωτερικό του το λουκανικάκι συνοδεύεται με λίγη σάλτσα κέτσαπ την οποία επίσης λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, κάτι σαν κλασική μαμαδίστικη αξία. Είναι το καλύτερο δεκατιανό για τα πιτσιρίκια, το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο αλλά και το καλύτερο σνακ για όλους μας.
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 3677
Όταν βάζω αλευράκι μέσα σε ένα μπωλ και προσθέτω τα ανάλογα υλικά για να πλάσω ζύμη μπαίνω σε άλλη διάσταση , νόμος απαράβατος…Η διαδικασία με ενθουσιάζει , σχεδόν με συναπαίρνει και με κάνει να νιώθω σαν πηλοπλάστης , σαν καλλιτέχνης , σα δημιουργός έργου τέχνης…Αυτή η αίσθηση δίνει την ώθηση στη φαντασία και την εντολή στα χέρια ώστε να δουλεύουν με άλλο ρυθμό και με άλλο σκοπό…και τότε ξεφεύγω από τα όρια της συνταγής που βρίσκεται κάπου εκεί γύρω , παρατημένη και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς και τις καλλιτεχνίες…Είναι εκείνη η ώρα που λίγο με ενδιαφέρει να δοκιμάσω από αυτό που έφτιαξα…Μου αρκεί που εκφράστηκα μέσα από τα υλικά που είχα στα χέρια μου…
- Details
- Hits: 286
Οι γκιοζλεμέδες είναι λεπτές, ατομικές πίτες που ετοιμάζονται στο τηγάνι και έχουν καταγωγή τη Μικρά Ασία. Τις συναντάμε πολύ συχνά στις κουζίνες του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου . Γοητευμένη από τις Μικρασιατικές επιρροές το έψαξα πολύ κι όσο το έψαχνα τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόμουν με την πρόταση αυτή. Συνήθως η γέμιση αποτελείται από σπανάκι και τυρί φέτα ή περιέχει μόνο χορταρικά και μυρωδιές ή πατάτα ή ακόμα και κιμά αλλά κάποιες φορές συναντάμε και γκιοζλεμέδες με γλυκιά γέμιση. Εγώ ξεκάθαρα προτιμώ τις αλμυρές προτάσεις και σήμερα θα φτιάξουμε την πιο συνηθισμένη, κλασική κι αγαπημένη πρόταση που είναι με σπανάκι και τυρί φέτα.
Υλικά για τη ζύμη: