tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Είμαι από την Πελοπόννησο και ομολογώ πως τη φάβα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ μου , μιας και δε συνηθίζεται ούτε συναντιέται συχνά στα μέρη μας , μέχρι που γνώρισα μια φίλη- chef με καταγωγή από τη Σίφνο….Ομολογώ πως με την πρώτη πιρουνιά που έβαλα στο στόμα μου γοητεύτηκα , εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα….Μα τι έχανα τόσα χρόνια , αγνοώντας το "ταπεινό λαθούρι” , ένα απλό όσπριο το οποίο με μια απλή κατασκευή , με τον πιο απλό τρόπο μαγειρέματος , και τα πιο απλά γεννήματα της γης μετατρέπεται σε ένα πιάτο εξόχως υπέροχο και απολαυστικό! Σας παρουσιάζω λοιπόν τη φάβα , το πιάτο “σήμα καταταθέν” της κυκλαδίτικης κουζίνας και απλά….υποκλίνομαι!

fava1

Τα υλικά γι' αυτή τη μαγική σούπα τα έχεις σίγουρα στο ψυγείο γιατί είναι απλά , σχεδόν απλοϊκά!  Το πολύ πολύ να μην έχεις τσένταρ τυρί γιατί προτιμάς το κασέρι , ή μια γραβιέρα ή την φέτα αλλά σου προτείνω να προμηθευτείς και να προχωρήσεις στην παρασκευή αυτής της βελουτέ μπροκολόσουπας που θα σου πάρει το μυαλό. Σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα , σερβίρεται σαν συνοδευτικό με ένα θαλασσινό ή άλλο μαζεδάκι , σερβίρεται και μόνη της σαν ελαφρύ βραδινό. 

Τόσο απλά υλικά λοιπόν κι όμως χαρίζουν  τοσο ξεχωριστό αποτέλεσμα…

brokolo tsedar1

Υλικά:

Το σπανάκι είναι ένας θησαυρός….Αυτά τα πράσινα μεγάλα φύλλα με τη γλυκιά , περίεργη γεύση κρύβουν μέσα τους βιταμίνες Α και Κ…ακόμα μαγγάνιο και φυλλικό οξύ  και βέβαια μαγνήσιο και σίδηρο! Ακόμα περιέχουν νιτρικά άλατα  (αυτό είναι λιγότερο γνωστό αλλά πολύ σημαντικό )  τα οποία αποτελούν ένα  σπουδαίο δυναμωτικό για τους μυς!

Καλό είναι λοιπόν να μην περιοριζόμαστε στη…. σπανακόπιτα και στο….. σπανακόρυζο αλλά να βρίσκουμε τρόπους να το εντάσσουμε όσο πιο συχνά γίνεται στη διατροφή  μας....και σας διαβεβαιώνω , δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το σουφλέ αυτό είναι καταπληκτική πρόταση και το αγαπούν όλοι!

Δείτε το σουφλέ :

soufle spanaki2

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος 15x25:

"Σήμερα φάγαμε γεμιστές πιπεριές με τυριά στο φούρνο" μου είπε η φίλη μου η Κατερίνα κι ενώ αυτή συνέχισε να μιλάει εγώ αναρωτιόμουν: μα καλά , εγώ γιατί δεν έχω φτιάξει ποτέ γεμιστές πιπεριές , αφού το λατρεύω αυτό το μεζεδάκι; μα ήρθε η ώρα να φτιάξω , σκέφτηκα και μια λάμψη άστραψε στα μάτια μου λες και μου αποκάλυψε κανένα κρατικό μυστικό. Και…για πες…πώς τις φτιάχνεις; Με γέμιση όπως της τυρόπιτας μου απάντησε! Εντάξει λοιπόν , "το’χω" είπα εγώ ενώ την άλλη μέρα το πρωί ήμουν ήδη έτοιμη , με τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας και το φούρνο στην προθέρμανση!!

piperies gemistes1

Υλικά:

Πατάτες baby “λαδορίγανη”

Σήμερα θα φτιάξουμε μικρές αλλά θαυματουργές , πατατούλες “μωρά” με σάρκα ξεροσκασμένη και ροδοψημένη , ραντισμένες με ελαιόλαδο και αρωματισμένςε με ρίγανη . Θα μου πεις τώρα “σιγά το κατόρθωμα” , μα μη βιάστείς να το πεις…Ο τρόπος που θα τις μαγειρέψουμε κάνει τη διαφορά αφού θα τις βράσουμε λίγο , θα τις πειράξουμε με το πιρούνι ώστε να τσαλακώσουμε τη λεία επιφάνειά τους , θα τις πασπαλίσουμε με τα δέοντα και θα τις ψήσουμε για λίγο…Μετά θα συνοδέψουμε μ’ αυτές το κρέας ή το ψάρι μας. Αν δεν κλέψουν την παράσταση , να μη με λένε Μπέττυ!

patates baby ladoriganh8

Υλικά:

Γαρίδες- φέτα- ντομάτα-σκόρδο-πάπρικα και ελαιόλαδο….Οι συντελεστές της απόλυτης επιτυχίας σε ένα πιάτο που ξεχωρίζει και αρέσει σε όλους. Ένα έδεσμα που φτάνει και περισσεύει για να συνοδεύσει ένα ποτήρι λευκό κρασί και να χαρίσει τη δυνατή και ξεχωριστή του γεύση στην παρέα. Πολλοί το θεωρούν ορεκτικό που “ανοίγει το δρόμο” σε μια γευστική ψαροφαγία  , άλλοι το θεωρούν κυρίως πιάτο μιας και είναι γεμάτο γεύση και μπόλικη τυρένια σάλτσα που αν συνοδευτεί με ένα καλό ζυμωτό ψωμί δε θέλει να περάσει κανείς σε άλλο πιάτο αλλά να παραμείνει εκεί μέχρι που να εξαφανιστούν και τα τελυταία ίχνη σάλτσας και να απομείνουν μόνον τα στοιβαγμένα υπόλείματα από τα κελύφη  των αγαπημένων θαλασσινών…

garides saganaki

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...