Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 3733
"Μπουγιουρντί" είναι μια λέξη τούρκικη και σημαίνει " επίσημο έγγραφο-διαταγή ενός αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με περιεγχόμενο μια οικονομική επιβάρυνση” . Τώρα θα μου πείτε γιατί νομάζουμε έτσι αυτό το δελεαστικό ορεκτικό; Μα γιατί είναι τόσο καυτερό , όσο το έγγραφο του Τούρκου αξιωματούχου…αλλά και γιατί το έγγραφο αυτό ήταν διπλωμένο σε φάκελο , όπως διπλωμένο αρχικά σε λαδόκολλα ψηνόταν το έδεσμα αυτό. Εμείς σήμερα θα απλοποιήσουμε κάπως τα πράγματα και θα φτιάξουμε ένα υπέροχο ορεκτικό το οποίο , σας προειδοποιώ , κάνει μεγάλη ζημιά με τα “ζουμάκια” του σε συνδυασμό με ζυμωτό ψωμί και καλό κρασί!
- Details
- Hits: 4861
Είναι κάποιοι μεζέδες στενά συνδεδεμένοι με πράγματα και καταστάσεις. Ετσι όταν π.χ αναφέρουμε αρνάκι στη σούβλα, πάει το μυαλό μας στο πασχαλινό γλέντι χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν αναφέρουμε το χταποδάκι το ξυδάτο, μη μου πείτε πως το μυαλό αμέσως δεν πάει στο ουζάκι και στα υπόλοιπα θαλασσινά που απολαμβάνουμε από την καθαρά Δευτέρα, όλη τη Σαρακοστή κι όλη τη μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο από 'κει και πέρα αφού το καλοκαιράκι σιγα σιγά μας χτυπά την πόρτα, το χταποδάκι δε λείπει από το τραπέζι μας. Όπως και να το κάνουμε, το χταποδάκι και το ουζάκι είναι αχτύπητο δίδυμο και δε χωρίζονται Ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής είναι πανεύκολος , πεντανόστιμος και κάνει το χταποδάκι μαλακό σαν βαμβάκι και σούπερ απολαυστικό...Δείτε το :
- Details
- Hits: 22195
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί στη ζωή μου έχω κάνει πολλά ταξίδια , με ό,τι αυτό συνεπάγεται….την Ελλάδα την έχω περπατήσει σχεδόν όλη…κι αυτό γιατί ο μπαμπάς από τότε που ήμουν παιδί μας ταξίδευε κάθε καλοκαίρι , αλλά και ο σύζυγος ακολούθησε την παράδοση αυτή μετά μανίας… Στην Κίμωλο , δυστυχώς δεν έχω πάει (ακόμα)….είδα ωστόσο μια εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη που μου κέντρισε ζωηρά το ενδιαφέρον και με έκανε σχεδόν να αποφασίσω ποιός θα είναι ο επόμενος προορισμός μας….. Στη Μήλο , βέβαια ήταν η εκπομπή αλλά έφτιαξε , μαζί με μια συμπαθέστατη κυριούλα τη"Λαδένια Κιμώλου"….Αυτό ήταν : Μιάμιση ώρα μετά το πέρας της εκπομπής η Λαδένια ήταν στο πιάτο μας!
- Details
- Hits: 1866
Φοκάτσια είναι ένα επίπεδο, λευκό , “λαδένιο” ψωμί με καταγωγή την Ιταλία και πολλούς λάτρεις. Μόλις τοποθετηθεί το ζυμάρι στο ταψί , σχηματίζουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας κι ακριβώς εκεί μέσα είναι που λιμνάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο και κάνει θαύματα στο ψήσιμο. Συνήθως η φοκάτσια πασπαλίζεται με χονδρό αλάτι , θυμάρι και φυλλαράκια αρωματικού δεντρολίβανου. Σήμερα όμως θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα και θα την “γεμίσουμε” κι όλας! Απλά πράγματα: Θα βάλουμε στη βάση λίγη σαλτσούλα , θα προσθέσουμε λίγες φέτες καπνιστού χοιρινού , λίγο τυράκι και θα την ψήσουμε με το γνωστό τρόπο…Μόλις βγει από το φούρνο θα την απολαύσουμε σα να γευμόμαστε το πιο ιδαίτερο έδεσμα του κόσμου. Γιατί στα απλά είναι η ομορφιά!
Υλικά:
- Details
- Hits: 5386
Αν πληκτρολογήσει κανείς στην αναζήτηση , τη λέξη “σπανακόπιτα” θα βρει αμέτρητες , λαχταριστές εικόνες και άλλες τόσες συνταγές ή για να μιλήσουμε στη γλώσσα των μαμάδων και των γιαγιάδων, αν ξεφυλίσσει κανείς το τετράδιο συνταγών του κάθε νοικοκυριού θα βρει μέσα τουλάχιστον 5-6 συνταγές για σπανακόπιτα: της κυρίας Γωγώς , της κυρίας Φρόσως , της γιαγιάς , της θείας , της συμπεθέρας , με φύλλο , με ζύμη με….με… με…μέχρι στιγμής έχω φτιάξει 5-6 διαφορετικές συνταγές . Σήμερα θα φτιάξω την πιο απλή , την πιο κλασική , την πιο αγαπημένη, με ένα απλό , αφράτο , ζυμαρένιο φύλλο , με τρυφερά σπανάκια , φρέσκα κρεμμυδάκια και τυρί φέτα…Λατρεία διαχρονική…
- Details
- Hits: 1046
Την εποχή του κολοκυθιού την εκμεταλλεύομαι δεόντως …δεν αφήνω αδοκίμαστη καμιά συνταγή και δεν περνάει μέρα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να υπάρχει κολοκυθάκι στο τραπέζι μας. Η σημερινή πιτούλα είναι από τις αγαπημένες μου….μπορώ να πω πως ανήκει στον κατάλογο με τις top συνταγές μου. Είναι πεντανόστιμη και βέβαια σε αυτό το σημείο επισημαίνω πως είναι και πανεύκολη γιατί εδώ που τα λέμε το καλοκαιράκι δεν έχουμε άφθονο χρόνο ούτε διάθεση να μένουμε με τις ώρες στην κουζίνα.
Υλικά: