Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 2777
Δεν υπήρχε περίπτωση να μου γλίτωνε εμένα αυτή η πιτούλα…Αφενός γιατί οι “ξεσκέπαστες” , “ξυπόλυτες”, “γυμνές”…με λίγα λόγια “οι χωρίς φύλλο” πίτες είναι οι αδυναμία μου. Αφετέρου , η συγκεκριμένη πίτα περιέχει καλαμποκάλευρο το οποίο για κάποιο λόγο αγαπώ πολύ (δίνει ιδιαίτερη γεύση και υγεία). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι αυτό τo καταπληκτικό , δελεαστικό σημείο της εκτέλεσής της που λέει: “σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια σπάτουλα” , χωρίς κόπο , χωρίς αγωνία αν θα πετύχει , χωρίς φασαρία…Και βέβαια τελευταίο και δυνατό σημείο αυτής της πιτούλας είναι η υπογραφή της από την εκλεκτή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Συρράκο Ιωαννίνων. Όσοι κινούνται στον ίδιο χώρο με μένα γνωρίζουν τη χαρακτηριστική υπογραφή της αγαπημένης “L”.
Υλικά:
- Details
- Hits: 3905
Μερικές φορές ένα πετυχημένο πιάτο δεν είναι θέμα τεχνικής ή γαστρονομικής επαγγελματικής κατάρτισης , ούτε θέμα περισπούδαστων μεθόδων μαγειρικής…ίσα-ίσα που κάποιες φορές ακούμε περίπλοκες ονομασίες εδεσμάτων ή βλέπουμε κάτι πιάτα-υπερπαραγωγή που “σκιάζεται” κανείς να τα αγγίξει μήπως και χαλάσει ο.... πίνακας ζωγραφικής αλλά με την πρώτη μπουκιά έρχεται η διάψευση των προσδοκιών…Είναι όμως ο συνδυασμός κάποιων υλικών , απλά μαγειρεμένων που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας ! Το ίδιο συνέβη και με μας όταν γευτήκαμε απλά , ροδοψημένα πλευρώτους συνοδευόμενα με λίγες φέτες ψητό ταλαγάνι…
Υλικά:
- Details
- Hits: 62096
Το πόσο υγιεινή τροφή είναι το πλιγούρι δε λέγεται…Καλό είναι να το καταναλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε . Όταν θέλουμε να συνοδέψουμε ένα ψητό κρεατικό , ή ψάρι ή όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι ελαφρύ για να τσιπήσουμε λιγάκι …ας μην καταφεύγουμε σε…πατάτες τηγανιτές που τόσο πολύ τις λατρεύουμε όλοι ή σε άλλα θερμιδούχα σνακς…ας συνηθίσουμε να φτιάχνουμε το ταπεινό…πλην εξαιρετικό πλιγούρι το οποίο σας διαβεβαιώ , είναι υπέροχο! Ας το βάλουμε στη διατροφή μας και στο τραπέζι μας γιατί μόνο καλό μπορεί να μας κάνει…Σήμερα θα ετοιμάσουμε το πλιγούρι με τη βασική συνταγή παρασκευής του και θα το απολαύσουμε νόστιμο και σπυρωτό.
Δείτε το :
Υλικά :
- Details
- Hits: 3922
Πρωί-πρωί εμφανίστηκε ο σύζυγος με τη χαρακτηριστική σακούλα από το ψαρά και την εφημερίδα τυλιγμένη σα “χωνί”να κλέινει το πολύτιμο περιεγχόμενο…το άρωμα της θάλασσας με συνεπήρε αμέσως μόλις το ξεδίπλωσα….! “Έφερα ολόφρεσκο γαύρο να ψήσουμε” μου είπε…Όταν όμως έπιασα τα ψάρια με τα χέρια μου ήταν τόσο σπαρταριστά , τόσο κρουστά , σχεδόν ζωντανά…που είπα: “Όχι αγάπη μου λυπάμαι , μα σήμερα δε θα σου κάνω το χατίρι! Αυτοί οι γαύροι , θα φιλεταριστούν , θα μαριναριστούν και θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τα τσίπουρά μας….Η διαδικασία ευχάριστη και το αποτέλεσμα; Λατρεμένο , εξόχως καλοκαιρινό και υπέροχο.
Υλικά:
- Details
- Hits: 336
Ομολογώ πως τούτο το απλό κολπάκι ούτε που μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Πανάρω φιλετίνια κρεατικών , πανάρω πουρέ πατάτας και κάνω πατατοκροκέττες , πανάρω ρολάκια με ζαμπόν και τυρί , μα φέτες μελιτζάνας δε σκέφτηκα ποτέ να πανάρω…Μα πόσο “μπούφος” πια….Επρεπε να “τρέξει” μπροστά μου ένα γρήγορο βιντεάκι ιταλικής προέλευσης για να μου δώσει την αφορμή να κάνω ένα μικρό πείραμα. ¨Οταν μου δόθηκε η αφορμή , η φαντασία μου με πήγε λίγα βηματάκια πιο πέρα κι έτσι όχι μόνο πανάρισα τις ροδέλες μελιτζάνας , μα εμπλούτισα την τριμμένη φρυγανιά με αρώματα και μπαχαρικά και πέτυχα ένα υπέροχο μεζεδάκι το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησα και σαν βάση για σάντουιτς. Το μοιράζομαι λοιπόν μαζί σας σήμερα και σας διαβεβαιώνω πως είναι νοστιμότατο.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2438
Ξυπόλυτη πίτα με πράσα και μπέικον
Τελικά το πράσο το λατρεύω! Το γνώρισα και το δοκίμασα σε αρκετά μεγάλη ηλικία αλλά με κέρδισε η μοναδική του γεύση , η γλύκα και η σπιρτάδα του , το χρώμα και το άρωμά του. Το αγάπησα πολύ και το έχω καθιερώσει στη μαγειρική μου δραστηρίοτητα. Το χρησιμοποιώ πλέον τόσο όσο το κρεμμύδι και σχεδόν πάντα στις συνταγές μου το παντρεύω με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Εννοείται πως αν πέσει στην αντίληψή μου συνταγή που περιέχει πράσο τη δοκιμάζω χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι συνέβη και μ’ αυτή την απλή και εύκολη μα πεντανόστιμη πιτούλα που ξετρύπωσα ξεφυλλίζοντας τις προάλλες ένα παλιό περιοδικό ΒΗΜagazino του Φεβρουαρίου του 2011…και δεν έπεσα έξω! Το αποτέλεσμα ήταν μια παντανόστιμη πίτα , έυκολη κι εύγευστη που έφτιαξα και θα ξαναφτιάξω πολλές φορές.
Υλικά: