Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 289
Με αυτά τα στρουμπουλά, αφράτα γεμιστά μπριοσάκια θα γίνει χαμός κι αυτό γιατί κρύβουν μέσα τους ένα χορταστικό και πικάντικο λουκανικάκι, τύπου Φρανκφούρτης που λατρεύουν τα πιτσιρίκια και προτιμάμε όλοι μας. Το ζυμάρι τους εύπλαστο και ελαστικό χαρίζει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα ενώ στο εσωτερικό του το λουκανικάκι συνοδεύεται με λίγη σάλτσα κέτσαπ την οποία επίσης λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, κάτι σαν κλασική μαμαδίστικη αξία. Είναι το καλύτερο δεκατιανό για τα πιτσιρίκια, το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο αλλά και το καλύτερο σνακ για όλους μας.
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 3696
Όταν βάζω αλευράκι μέσα σε ένα μπωλ και προσθέτω τα ανάλογα υλικά για να πλάσω ζύμη μπαίνω σε άλλη διάσταση , νόμος απαράβατος…Η διαδικασία με ενθουσιάζει , σχεδόν με συναπαίρνει και με κάνει να νιώθω σαν πηλοπλάστης , σαν καλλιτέχνης , σα δημιουργός έργου τέχνης…Αυτή η αίσθηση δίνει την ώθηση στη φαντασία και την εντολή στα χέρια ώστε να δουλεύουν με άλλο ρυθμό και με άλλο σκοπό…και τότε ξεφεύγω από τα όρια της συνταγής που βρίσκεται κάπου εκεί γύρω , παρατημένη και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς και τις καλλιτεχνίες…Είναι εκείνη η ώρα που λίγο με ενδιαφέρει να δοκιμάσω από αυτό που έφτιαξα…Μου αρκεί που εκφράστηκα μέσα από τα υλικά που είχα στα χέρια μου…
- Details
- Hits: 302
Οι γκιοζλεμέδες είναι λεπτές, ατομικές πίτες που ετοιμάζονται στο τηγάνι και έχουν καταγωγή τη Μικρά Ασία. Τις συναντάμε πολύ συχνά στις κουζίνες του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου . Γοητευμένη από τις Μικρασιατικές επιρροές το έψαξα πολύ κι όσο το έψαχνα τόσο πιο πολύ ενθουσιαζόμουν με την πρόταση αυτή. Συνήθως η γέμιση αποτελείται από σπανάκι και τυρί φέτα ή περιέχει μόνο χορταρικά και μυρωδιές ή πατάτα ή ακόμα και κιμά αλλά κάποιες φορές συναντάμε και γκιοζλεμέδες με γλυκιά γέμιση. Εγώ ξεκάθαρα προτιμώ τις αλμυρές προτάσεις και σήμερα θα φτιάξουμε την πιο συνηθισμένη, κλασική κι αγαπημένη πρόταση που είναι με σπανάκι και τυρί φέτα.
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 522
Αυτή η ζαμπονοτυρόπιτα είναι εξαιρετική και γίνεται ανάρπαστη πάντα όταν τη φτιάχνω. Γίνεται αφρός αφού χρησιμοποιούμε φύλλα κρούστας κομμένα σε λεπτές λωρίδες που μπερδεύονται με τα υλικά της γέμισης και όταν καλοψηθούν χαρίζουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα που θυμίζει σουφλέ. Είναι έτοιμη για το φούρνο σε δέκα λεπτά και εξαφανίζεται σε άλλα δέκα λεπτά μόλις βγει από το φούρνο. Τρώγεται ιδανικά ζεστή ή χλιαρή αλλά με ένα γρήγορο ζέσταμα στην τοστιέρα γίνεται και πάλι υπέροχη σαν να ξεφουρνίστηκε εκείνη τη στιγμή.
Υλικά:
- Details
- Hits: 6525
Αυτή την τυροπιτούλα δεν ήξερα πως να την ονομάσω…τυρόπιτα αφράτη , αλμυρή πατσαβουρόπιτα , τυρόπιτα σουφλέ ή τυρόπιτα με σερπαντίνες φύλλου; Τελικά κατέληξα στο σουφλέ γιατί γίνεται αφράτη και γλασερή , λιώνει στο στόμα και τα υλικά χάνονται σε ένα μίγμα που όταν ψηθεί δίνει την αίσθηση μια φίνας και ελαφριάς πίτας . Την ανακάλυψα σχεδόν τυχαία και αυτοσχεδίασα με υλικά και λίγα φύλλα που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο μου από άλλες κατασκευές….Τώρα που το καλοσκέφτομαι λοιπόν, αυτές οι δημιουργίες , με ό,τι υλικά υπάρχουν στο σπίτι, με ό,τι έχει απομείνει, με λίγο αυτοσχεδιασμό και με πολύ κέφι, είναι αυτές που χαρίζουν και το πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Δείτε την :
Υλικά (για ένα σκεύος 30 x 20) :
- Details
- Hits: 9597
Το κατίκι Δομοκού είναι ένα καταπληκτικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού , στο νομό Φθιώτιδας , από αιγοπρόβειο γάλα. Η φρεσκάδα του μοναδική , λευκό και ελαφρύ με βελούδινη , ανάλαφρη υφή , με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα και γεμάτο δροσιά χωρίς πολλά λιπαρά . Μου αρέσει πολύ σκέτο με καψαλισμένο ψωμί αλλά και σε πολλές σαλάτες , σε ζυμαρικά ή και σε γλυκά…Κάποτε , πριν χρόνια βρήκα τη συνταγή για την πιτούλα που φτιάχνω σήμερα και δεν ήξερα καν την ύπαρξη του τυριού αυτού . Τώρα πια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και όχι άδικα…είναι αγαπημένο…
Δείτε την πιτούλα :