Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 9494
Το κατίκι Δομοκού είναι ένα καταπληκτικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού , στο νομό Φθιώτιδας , από αιγοπρόβειο γάλα. Η φρεσκάδα του μοναδική , λευκό και ελαφρύ με βελούδινη , ανάλαφρη υφή , με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα και γεμάτο δροσιά χωρίς πολλά λιπαρά . Μου αρέσει πολύ σκέτο με καψαλισμένο ψωμί αλλά και σε πολλές σαλάτες , σε ζυμαρικά ή και σε γλυκά…Κάποτε , πριν χρόνια βρήκα τη συνταγή για την πιτούλα που φτιάχνω σήμερα και δεν ήξερα καν την ύπαρξη του τυριού αυτού . Τώρα πια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και όχι άδικα…είναι αγαπημένο…
Δείτε την πιτούλα :
- Details
- Hits: 151
Το εμβληματικό αυτό τυρί, με καταγωγή τη Νορμανδία, με την ιδιαίτερη γεύση του και το μαλακό, βελούδινο σώμα του, με το ξεχωριστό του άρωμα, το θεωρώ λατρεία…Σε προκαλεί να το απολαύσεις μόνο του, λιτά κι απέριττα μέσα σε πράσινη σαλάτα όπου θα ενισχυθεί με υπόγλυκο ντρέσινκ ή ψημένο ώστε να αναδειχτεί ρέοντας η πολύτιμη υφή κι επίγευσή του . Σήμερα, θα το ψήσουμε και στο τέλος θα το περιλούσουμε με σιρόπι σφενδάμου, θα το εμπλουτίσουμε με καρύδια και λίγο θυμάρι και θα το απολαύσουμε με καψαλισμένες φέτες ψωμιού ή παξιμάδια ή κριτσίνια και λευκό κρασί.
Υλικά:
- Details
- Hits: 12364
Τα μανιτάρια ή τα αγαπάς ή δεν τα αγαπάς! Αν τα αγαπάς ωστόσο βρίσκεις τον τρόπο να τα κάνεις να "τρυπώνουν" μέσα σε όλες τις μαγειρικές δραστηριότητες. Λίγα μανιτάρια δεν περισσεύουν σε καμιά σαλάτα , σε κανένα πιάτο με κρέας , σε καμιά μακαρονάδα , σε κανένα σουφλέ , σε κανένα ριζότο , σε καμιά πίτσα , σε καμιά πίτα…..θέλετε κι άλλα; Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ ενδιαφέρουσα , γιατί τα μανιτάρια είναι ο πρωταγωνιστής κι όχι το συμπλήρωμα. Μιλάμε για μανιτάρια ψημένα με τυριά σε μια πανεύκολη και γευστικότατη πιτούλα που μπορεί να τη φτιάξει ακόμα και ένα μικρό παιδί σε χρόνο ρεκόρ.
- Details
- Hits: 331
Η περίφημη, η υπέροχη, η μοναδική και διάσημη τάρτα με καταγωγή την Λωρραίνη της βορειοναταλικής Γαλλίας σήμερα στο πιάτο μας… Η αυθεντική κις λοραίν αποτελείται από μια απλή βουτυρένια βάση , μια πάτ-μπριζέ και μια γέμιση με κρέμα γάλακτος, αυγά, κρεμμύδια και μπέικον. Πειραγμένη λιγάκι, σήμερα θα της προσθέσουμε αυγό στη βάση, τυρί στην γέμιση και λίγο κορν φλάουρ στην κρέμα για να γίνει πιο βελούδινη και δεμένη…η γεύση της ασυναγώνιστη και η παρουσία της πάντα εντυπωσιακή, η κις λοραίν αποτελεί το πιο must ορεκτικό σε τραπέζια, μπουφέδες αλλά και στην καθημερινότητα, συνοδευμένη με μια σαλάτα και λίγο λευκό κρασί…
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 201
Θα μου πεις τώρα, πολύ συνηθισμένη συνταγή και δίκιο θα έχεις. Αλλά αν σου πω ότι είναι η ευκολότερη , η νοστιμότερη και η καλύτερή μου συνταγή, θα με πιστέψεις;. Πρέπει να με πιστέψεις γιατί δεν υπερβάλλω και μάλιστα πρέπει να περάσεις άμεσα και στη δοκιμή της. Αν δεν την φτιάχνεις μια φορά την εβδομάδα, εμένα να μη με λένε Μπέττυ… Περιέχει γιαούρτι (όχι γάλα) που την κάνει αφράτη και λιωμένο βούτυρο που την κάνει μυρωδάτη…Κι αν , λέω αν…δεν φαγωθεί επιτόπου, με ένα ζεσταματάκι λίγων λεπτών στην τοστιέρα γίνεται ολόφρεσκη και ζουμερή σα να βγήκε μόλις από το φούρνο!
Υλικά:
- Details
- Hits: 1229
Απλή , νόστιμη , κομψή και ντελικάτη , με τραγανή βουτυρένια βάση και μια πληθωρική κρεμώδη γέμιση , η τάρτα αυτή είναι μια απόλαυση από την ώρα που ετοιμάζει κανείς τη βάση και τη γεμίζει , από την ώρα που την ψήνει μέχρι τη στιγμή που την σερβίρει.
ΔΕν είναι η αυθεντική Κις Λορραίν μα μια απλοποιημένη πραλλαγή της που τη θυμίζει πολύ. Η αυθεντική περιέχει κρέμα με αυγά και σωταρισμένο καπνιστό αλλαντικό. Εμείς σήμερα θα ενώσουμε έτσι απλά τα υλικά της γέμισης και θα την εμπλουτίσουμε με μια γενναία δόση πικάντικης γραβιέρας αλλά και γλυκού ένταμ τυριού…
Υλικά για μια ταρτιέρα 24εκ.