tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Ο πουρές πατάτας  συνοδέυει πολύ …"αρμονικά" και ελαφρά , κατά τη γνώμη μου , το κρέας , το ψάρι , τα μπιφτέκια , τα παναρισμένα κρεατικά , αλλά και τα σουτζουκάκια και ένα σωρό άλλα φαγητά…Υπάρχουν βέβαια  πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς πουρέ , με ανάμιξη κι άλλων υλικών όπως τυρί κρέμα ή με  λογιών βούτυρα ή με ποικιλία λαχανικών και ό,τι βάζει ο νους... Ο κλασικός , αφράτος , σφιχτός πουρές είναι ασύγκριτος με τη μεστή του γεύση και την παχιά , σφιχτή υφή  (θα τον φτιάξουμε άλλη μέρα )  αλλά εδώ θα δούμε έναν βελούδινο πουρέ , σχετικά αραιό , σχεδιασμένο   να συνοδεύει τα κρεατικά  "ήσυχα" και διακριτικά..…

poures1
Υλικά :

Όχι , δεν έκανα λάθος στη γραφή. Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω: “τυροπιτσάκια” που να μην είναι ούτε τυροπιτάκια μα ούτε και κομμάτια πίτσας . Πρόκειται για γευστικά , αφράτα και πεντανόστιμα  σνακς με ζυμάρι , αρώματα και τυράκι λιωμένο στην επιφάνεια , κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τυρένιες  μπάρες και ζυμωμένα με πολύ αγάπη. Αγαπώ να φτιάχνω ζύμες και απολαμβάνω την αίσθηση αυτή. Όταν περνά καιρός και δεν έχω πιάσει ζυμαράκι στα χέρια μου κάτι μου λείπει και το αναζητώ. Η αναζήτησή μου αυτή με οδήγησε στα λεγόμενα cheesebread sticks . Τα ανακάλυψα πρόσφατα και δε χάνω ευκαιρία να τα απολαμβάνω συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πότε με άρωμα σχοινόπρασου , πότε με θυμάρι και πιπέρι , πότε με ντοματίνια σκορπισμένα στην επιφάνεια , πότε με δεντρολίβανο και άρωμα σκόρδου. Πρόκειται για εξαιρετικό κολατσιό αλλά και για περίφημο μπυρομεζεδάκι . Εκείνο που προτείνω πάντα είναι το τυρί να είναι μοτσαρέλλα , ώστε να είναι ήπιας γεύσης και να μην επισκιάζει τα αρώματα της ζύμης. Θυμίζει αρκετά την επίπεδη και αρωματική φοκάτσια και παραπέμπει σε αλμυρή μπάρα τυριού. Αυτό το σνακ έγινε αγαπημένο κι ήρθε για να μείνει.

cheese bread sticks1

Υλικά:

“Θέλω να μου φτιάξεις την τυρόπιτα που παραγγέλναμε παλιά όταν πηγαίναμε για φαγητό τις Κυριακές στο μαγαζάκι εκείνο….. ” μου είπε η κόρη μου τις προάλλες…Τι θυμάσαι ; τη ρώτησα. Και μου απάντησε ότι θυμάται το τραγανό φύλλο κρούστας με το σουσάμι και την ξινούτσικη γεύση που ξεχείλιζε στο στόμα…Εντάξει , “το’χω” της απάντησα και της έκανα τη σπουδαία μαγείρισσα. Κατά βάθος όμως τα πράγμτατα είναι απλά: Μπόλικο ελαιόλαδο για τα φύλλα , μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια , ανάλαφρα στρωμένη πίτα , γιαούρτι στη γέμιση για την απαραίτητη οξύτητα , χωριάτικα αυγά  ΚΑΙ πολύ προσοχή στην επιλογή φέτας…Πήρα τα υλικά και μπήκα στην κουζίνα…

tyropita kroystas giaoyrti1
Υλικά:

 Η πίτα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά  ένας "φάκελος"που κλείνει μέσα της  ό,τι τραβάει η όρεξή μας ,  ό,τι υλικά μας προσφέρει ο τόπος μας και η κάθε εποχή του χρόνου. Οι ντομάτες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους…κι εμείς μ' αυτές και με όλα τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα ο τόπος μας  αυτή την εποχή θα φτιάξουμε μια πίτα άκρως καλοκαιρινή , πανέυκολη και απίστευτα νόστιμη. Μια πίτα με μεσογειακό ταπεραμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να την ονομάσει κανείς "πίτα με χωριάτικη σαλάτα" .

 

ntomatopita9

Yλικά: (για ένα ταψί Νο 32)

Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται  με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού.  Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…

kritsinia me hliosporoys1

Υλικά:

Τη συγκεκριμένη πίτα την ανακάλυψα μέσω μιας καλής , αγαπημένης "ηλεκτρονικής φίλης" η οποία με παρέπεμψε στο blog "Κρητικά τραπεζώματα".
Δελεάστηκα αμέσως , με το περιεγχόμενο της πιτούλας , τα απλά υλικά της  αλλά κυρίως με το χειροποίητο και πολύ εύκολο φύλλο της. Είναι αυτό το φύλλο που δε χωράει αμφιβολίες ούτε δικαιολογίες αφού είναι τόσο έυκολο , τόσο απλό , ετοιμάζεται γρήγορα και δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία στην παρασκευή του. Η δοκιμή έγινε πάραυτα και το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά μου. Εξ' άλλου...κολοκαίρι έχουμε  και τα κολοκυθάκια "δίνουν και παίρνουν" . Δεν ξέρω για σας , πάντως εγώ στην κουζίνα μου , πάντα έχω ένα καλάθι γεμάτο "κολυκιθαάκια-φιλέματα" Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μην τα αξιοποιήσω;

kolokythopita fyllo1

Υλικά: (για ταψάκι Νο 32)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...