Κεικ
- Details
- Hits: 2884
Είναι μερικά πιάτα που έχουν ξεκάθαρα την εθνικότητά τους έτσι τα γνωρίζουμε κι έτσι έχουν περάσει στη συνείδησή μας . Θα αναφέρω την κλασική πίτσα και το τιραμισού που φέρουν την ιταλική σφραγίδα , θα αναφέρω ακόμα τις κρέπες , το μιλ-φέι , και την κρεμ- μπρυλέ που έχουν άρωμα Γαλλίας , θα μιλήσω για τον μπακλαβά και το περίφημο κεμπάπ που μας παραπέμπουν στην Τούρκικη-Ανατολίτικη κουζίνα ή για το χάμπουργκερ και τα λατρεμένα μπράουνις που μας ταξιδεύουν στη μακρινή Αμερική. Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα αέρινο , ελαφρύ και βελούδινο γλυκό , μια ανάλαφρη απόλαυση που αποτελεί το ιδανικό “κλείσιμο” ενός γεύματος γιατί αφήνει στον ουρανίσκο μια αίσθηση απαλότητας σα χάδι , ένα γλύκισμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρέμα καραμελέ και γαλατόπιτα. Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω το κλασικό Japanese cheese cake που αν το αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο θα συναντήσει ένα σωρό βιντεάκια στα οποία οι χαριτωμένες Ασιάτισσες φτιάχνουν με την ηρεμία που τις χαρακτηρίζει και πειθαρχημένες λιτές κινήσεις το υπέροχο Ιαπωνικό κέικ τυριού.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2357
Το πάθος για ένα υγρό , ζουμερό σοκολατένιο κέικ και το ακόμα μεγαλύτερο πάθος για τα αχλάδια με οδήγησαν σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Δεν υπάρχει περίπτωση να "πέσω πάνω" σε αξιόπιστη συνταγή που να περιέχει αχλάδια και να μην τη δοκιμάσω. Τα ψημένα αχλάδια είναι απολαυστικά και συναγωνίζονται επάξια τα μήλα και τα κυδώνια…Το άρωμά τους τόσο ξεχωριστό και τόσο διακριτικό , η υφή τους τόσο ζουμερή και η γεύση τους τόσο ιδιαίτερη ώστε δεν χωράει αμφιβολία πως ό,τι και να φτιάξει κανείς με αυτά θα είναι επιτυχημένο. Ένα ακόμα δεδομένο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η παντελής έλειψη αλευριού στη συνταγή και η παρουσία των ξηρών καρπών. Θα τελειώσω με τη φράση που υπόσχεται το άρωμα αυτού του γλυκού: “ Τα μήλα θέλουν κανέλα και τα αχλάδια μοσχοκάρυδο”….
Υλικά:
- Details
- Hits: 3128
Μπήκε πια το καλοκαίρι για τα καλά. Με τις ζέστες του , με την ξεγνοιασιά του , με τα μπάνια του , με τα παγωτά του αλλά και με τα φρούτα του. Πριν περάσουμε στο καρπούζι και το πεπόνι κάνουμε μια στάση στο συμπαθέστατο , χαριτωμένο και αρωματικό βερύκοκο. Το φρούτο που τόσο αγαπάμε μα που δεν το χαιρόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και η καρποφορία του γίνεται μια φορά το χρόνο για πολύ λίγο …Πιστεύω πως έτσι προέκυψε η κομπόστα των φρούτων στην προσπάθεια να τα έχουμε στη διάθεσή μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αρα δε μας εμποδίζει κανείς να φτιάχνουμε αυτά τα υπέροχα , αφράτα και γευστικά μάφινς όχι μόνο τώρα το καλοκαίρι μα όλο το χρόνο…
Υλικά:
- Details
- Hits: 4139
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάρουμε σοβαρά την πιπερόριζα και να την προσθέσουμε εντατικά στη διατροφή μας. Αυτή είναι η ελληνική ονομασία του περίεργου αυτού γεννήματος της γης με το ζουμερό περιεγχόμενο και την πικάντικη , ιδιαίτερη γεύση μα η καταγωγή του είναι από την Ασία και όλο και περισσότερο το γνωρίζουμε και το αγαπάμε. ΔΕν είναι ανάγκη να επιλέξουμε "σούσι" ή "ράμμεν" για να το απολαύσουμε...Το λατρεύω στις ζεστές , χειμωνιάτικες σούπες , στα πιάτα που φιλοξενούν “ψαρικά” μα η παρουσία του στη ζαχαροπλαστική το κάνει απλά ακαταμάχητο! .Τα σημερινά μάφινς μας είναι τόσο αξιολάτρευτα και μπορούν να κερδίσουν τον καθένα με την πρώτη ματιά αλλά ακόμα περισσότερο με την πρώτη ....μπουκιά!
- Details
- Hits: 3229
Θα χρησιμοποιήσω μια βασική συνταγή για ατομικά κεκάκια χωρίς ευφάνταστα υλικά , χωρίς μαεστρία στην εκτέλεση και χωρίς κόλπα. Απλά , αγνά υλικά θα χρησιμοποιήσω μόνο …Μα στο τέλος θα προσθέσω στο μίγμα μου τα αγαπημένα και πολύ ωφέλιμα φρούτα του δάσους , αυτά που μου φτιάχνουν τη διάθεση μόνο και μόνο με το χρώμα τους και πριν τα βάλω στο φούρνο για ψήσιμο , θα φαντασιωθώ πως είμαι μάγισσα , θα τα πασπαλίσω με τα δάχτυλά μου με καστανή ζάχαρη , όπως κάνουν οι μάγισσες και πασπαλίζουν με χρυσόσκονη κι έτσι θα πετύχω μια χρυσαφένια , τραγανή κρούστα και σα μάγισσα κι εγώ θα μετατρέψω τα απλά κεκάκια μου σε υπέροχα και μαγικά muffins με φρούτα του δάσους και τραγανή επιφάνεια!
- Details
- Hits: 20626
Το έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι λατρεύω την καραμέλα….Ήρθε ωστόσο η ώρα να το δηλώσω για μια ακόμα φορά και να περάσω στην παρουσίαση του απόλυτου , απολαυστικού , γεμιστού κέικ με dulce de leche. Ένα καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (ή και περισσότερα) πάντα υπάρχουν στο ντουλάπι μου , οπότε δεν απέχω πολύ από το να εκτελέσω με λαχτάρα και λατρεία τη συνταγή για το αγαπημένο μου κέικ. H δοσολογία που ακολουθεί "δίνει" ένα κέικ σε μακρόστενη , κλασική φόρμα που το έφτιαξα εκεί για λόγους εμφάνισης και…φωτογράφισης. Αν το επιθυμείτε , πράγμα σχεδόν βέβαιο , διπλασιάστε τη δόση και χρησιμοποιείστε μεγάλη , στρογγυλή φόρμα του κέικ!









