Κεικ
- Details
- Hits: 4112
Τα πράγματα έχουν ως εξής: Καθώς έκανα μια περιήγηση στο μαγικό κόσμο του instagram βλέπω μια φωτογραφία που μου πήρε τα μυαλά. Ένα ζουμερό σοκολατένιο κέικ με γέμιση σοκολάτας που ξεχείλιζε ατίθαση από εδώ κι από έκεί και πλαισιωμένο με μια σοκολατένια επικάλυψη. Το θέαμα ήταν πολύ δελεαστικό για να το προσπεράσω κι έτσι αποφάσισα να αναζητήσω την συνταγή και να περάσω χωρίς χρονοτριβή στο παρασύνθημα. Ετσι κι έγινε : η συμπαθέστατη foodblogger , Αμερικάνικης καταγωγής με τις αναλυτικές της οδηγίες και την πολύ σωστή συνταγή της με οδήγησε στο να φτιάξω ένα υπέροχο pokecake. Το συγκεκριμένο είδος κέικ είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική με ένα σωρό παραλλαγές και βασίζεται στη μέθοδο της δημιουργίας οπών και το γεμισμά τους με ένα ζουμερό υλικό που δημιουργεί μια χρωματική αλλά και γευστική εναλλαγή. Όταν ήρθε η ώρα να το γράψω και να το ονοματίσω κάπως πιο…ελληνικά αποφάσισα να το ονομάσω “τρυπητό” (κατά το σιροπιαστό , γεμιστό κλπ) και μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση για παρόμοια ονομασία (τι σύμπτωση!!!) ανακάλυψα ότι μια ελληνίδα foodblogger είχε σχεδόν την ίδια ιδέα με μένα και το ονόμασε “κεικ τρυπάτο” ενώ η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη με περίμενε όταν ανακάλυψα στο τέλος του άρθρου της ότι η πηγή της εμπνευσής της ήταν ακριβώς η ίδια με μένα , δηλαδή η συγκεκριμένη Αμερικανίδα foodblogger! Συμπέρασμα; ο κόσμος , ακόμα κι αυτός του διαδικτύου , όσο κι αν φαίνεται χαοτικός είναι πολύ μικρός ενώ το τρυπητό κέικ είναι μια πανδαισία!!!
Υ.Γ. για τις συμπτώσεις που περιέγραψα , ομολογώ με ειλικρίνεια πως δεν υπερέβαλα καθόλου και περιέγραψα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Στο τέλος θα παραθέσω links και από το “ελληνικό τρυπάτο” και από το “αμερικάνικο poke cake”.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2386
Καμμιά φορά “ξεμένουν” μπανάνες στο πανέρι της κουζίνας , μαυρίζουν , μαλακώνουν πολύ , φαίνονται αντιαισθητικές , μοιάζουν ακατάλληλες για κατανάλωση και μάλλον προορίζονται για τον κάλαθο των αχρήστων…Πριν πετάξετε τις καημένες τις μπανανούλες στα σκουπίδια , δοκιμάστε αυτό το κέικ…Είναι αρωματικό , αφράτο , έχει βουτυρένια τραγανή επιφάνεια και το άρωμα της μπανάνας κυριαρχεί ευχάριστα. Απαραίτητη προϋπόθεση μάλιστα θεωρείται να είναι οι μπανάνες εξαιρετικά ώριμες. Μετά θα βάλουμε ένα στοίχημα: Αν δεν αφήνετε επίτηδες τις μπανάνες να “παραγίνουν” για να φτιάξετε αυτό το κέικ εμένα να μη λένε Μπέττυ…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1956
Το είδα , μου άρεσε , μου κέντρισε το ενδιαφέρον και το έβαλα στόχο. Έψαξα αρκετά και είδα πολλές συνταγές , διαστάυρωσα και σύγκρινα τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης . Δε μου φάνηκε δύσκολο και αποφάσισα να το δοκιμάσω και ξεκίνησα με πολύ όρεξη να φτιάχνω αυτό το υπέροχο , γιορτινό κέικ. Όλα πήγαιναν καλά , έφτιαξα το εσωτερικό κόκκινο περιεγχόμενο και κοντοστάθηκα για λίγο στο σχεδιο που θα επέλεγα για το κέντρο. Δύο κουπ- πατ διεκδίκησαν την πρωτη θέση: το αστεράκι και το ελατάκι. Τελικά κατέληξα στο ελατάκι…μα πόσο λάθος έκανα. Εκεί που ενθουσιασμένη και καμαρωτή έκοψα τα “κοκκινα” ελατάκια και τα τοποθέτησα στο κέντρο , διαπίστωσα πως ήταν αρκετά μεγάλα και η ζύμη βανίλιας δεν επαρκούσε ώστε να τα καλύψει τελείως. Προσγειωμένη και εκνευρισμένη , έτρεξα να φτιάξω λίγη ζύμη ακόμα για να καλύψω τα χαριτωμένα πλην υπερμεγέθη ελατάκια μου , ενώ αυτά στην αναμονή έγειραν προς τη μεριά που υπήρχε το κενό…Ίσα που πρόλαβα να σώσω την κατάσταση. Το γερμένο δεντράκι μου βέβαια κέρδισε τις εντυπώσεις μα εγώ το ορκίστηκα: άλλη φορά μικρό αστεράκι και μπόλικη ζύμη βανίλιας!
Υλικά για το κεντρικό κόκκινο σχέδιο:
- Details
- Hits: 6971
Η απόλυτη σοκολατένια αίσθηση , η απόλυτη απόλαυση , η αποθέωση της γεύσης , η αποθέωση της σοκολάτας ...είναι αυτό το γλυκό. Δυνατή γεύση , αίσθηση υγρής σοκολάτας στο κέντρο με το καρύδι να κάνει αισθητή την παρουσία του , σερβιρισμένο με σαντιγύ ή με παγωτό της αρεσκείας μας , με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας ή ό,τι άλλο προτιμάμε….το μπράουνι είναι εδώ για να μας τρελάνει! Δε νομίζω ότι το γλυκό αυτό χρειάζεται συστάσεις αφού κατέχει μια θέση στην καρδιά μας , το συναντάμε πλέον παντού και φυσικά είναι πλέον σίγουρο ότι υπάρχει στα "αρχεία" κάθε νοικοκυράς . Το φτιάχνουμε λοιπόν κι εμείς , το σερβίρουμε με αγαπημένο παγωτό βανίλια , το λούζουμε με σιρόπι σοκολάτας και το απολμβάνουμε ιδιαιτέρως .
Δείτε το :
- Details
- Hits: 2185
Ξανθό ή μελαχρινό; Είναι το μεγάλο δίλημμα , για να μην αναφέρω την κόντρα-διαμάχη που μπορεί να προκύψει πάνω σ’ αυτό το ερώτημα και που δεν είναι “της παρούσης” να το λύσουμε. Στο χώρο της ζαχαροπλαστικής ωστόσο θαρρώ πως το μελαχρινό έχει το προβαδισμα μιας και η λατρεμένη σοκολάτα αποτελεί πάθος , λατρεία , αγάπη παντοτινή. Είναι λοιπόν τα brownnies , τα υπέροχα , τα ελκυστικά , τα κολασμένα αλλά είναι και τα blondies , τα ξανθά , τετράγωνα γλυκίσματα με την υγρή υφή και τη γεύση βανίλιας-βουτύρου…Είναι το αντίπαλον δέος και τείνει να κατακτήσει τις καρδιές αυτών που δεν είναι και τόσο fun του μελαχρινού και όχι μόνον.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2064
Σε αυτό το κέικ το ένα υλικό είναι καλύτερο από το άλλο και νομίζω πως δε χωράει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό! Το πετιμέζι χαρίζει γενναιόδωρα την πλούσια και μεστή υφή και γεύση του ενώ το λεμόνι σε συνδυασμό με το τζίντζερ χαρίζουν το σπάνιο άρωμά τους ενώ δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Από ‘κει και πέρα δε χρειάζονται και ιδιαίτερες δεξιότητες για να πετύχει κανείς αυτό το εξαιρετικό κέικ…Απλά βήματα και αγάπη για την ενασχόληση με τη μαγειρκή τέχνη. Λίγο βούτυρο , λίγα αυγά , λίγη ζάχαρη , αρκετό αλεύρι και μπόλικο μεράκι φτάνουν και περισσεύουν για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο και πεντανόστιμο κέικ…
Υλικά: