tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κεικ

Αυτό το στρογγυλό καρπό με το έξοχο άρωμα , το ολοζώντανο χρώμα και την υπέροχη αίσθηση δροσιάς το λατρεύω. Όταν το γεύεται κανείς αντιλαμβάνεται πως αποτελεί ένα θαύμα της φύσης…είναι τόσο ευεργετικό και τόσο απολαυστικό και κατέχει τιμητική θέση ανάμεσα στα φρούτα. Σαφώς το απολαμβάνουμε φρέσκο αλλά και σε τόσες και τόσες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής…Το σημερινό κέικ δεν είναι ένα απλό κέικ με άρωμα βανίλιας και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού μα είναι ένα κέικ γεμιστό με μια κρέμα που θα φτιάξουμε από τον πολύτιμο χυμό του ίδιου του φρούτου κι είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας του που το κάνει ξεχωριστό.

keik portokali gemisto1

Υλικά για το κέικ:

Εδώ και πολύ καιρό έψαχνα ένα καλό , επιτυχημένο κέικ κανέλας. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές που όμως έδιναν ένα μέτριο αποτέλεσμα! Η συγκεκριμένη ήρθε για να μείνει αφού χαρίζει ένα υπέροχο αφράτο κείκ με εκπληκτική “βουτυρωκανελωμένη” επιφάνεια. Τι σημαινεί αυτο; Σημαίνει ότι αμέσως μόλις βγει το κέικ από το φούρνο περνάμε την επιφάνειά του με λιωμένο βουτυράκι και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα σχηματίζοντας έτσι μια ακαταμάχητη , δελεαστική όψη ενώ πετυχαίνουμε ακόμα πιο ακαταμάχητη γεύση. Αν δε φας επι τόπου ένα κομμάτι , ζεστό , βουτυράτο και αρωματικό , δεν ξέρεις τι χάνεις. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο κέικ είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το τσάι…

kanelokeik1

Υλικά:

Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας αυτό το μπλε τετράδιο συνταγών που έχουν οι παλιότερες νοικοκυρές στα συρτάρια τους…Ναι , αυτό το κλασικό μπλέ , σχολικό τετράδιο που ξεφυλλίζοντάς το ταξιδεύουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια , σε άλλες εποχές…Πολλές φορές μάλιστα κρύβει μέσα θησαυρούς και ανεκτίμητες αξίες , γράμματα αγαπημένων προσώπων που δεν υπάρχουν πια , συνταγές με οκάδες από παππούδες και γιαγιάδες…και κάπου στην άκρη ξεφυτρώνουν και λίγες ¨καλικαντζούρες” από τα μικρά μας χεράκια που βρίσκαμε την ευκαιρία να γράψουμε κι εμείς τα δικά μας όσο η μητέρα ζύμωνε τους κουραμπιέδες…Αξία ανεκτίμητη , λοιπόν , αυτό το τετράδιο που σήμερα μας χαρίζει μια απλή , αγνή και υπέροχη συνταγή :

keik ashmvs1
Υλικά (όπως τα μετέτρεψα ):

Είναι απόγευμα και κάθομαι ξαπλωμένη στον καναπέ. Χαλαρά κάνω scroll dwon στο κινητό μου και απολαμβάνω την “παρέλαση" εδεσμάτων που πραγματοποιείται με γοργό ρυθμό μπροστά στα μάτια μου…Δύσκολο ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί όλα όσα βλέπει , σπάνιο να κοντοσταθεί το μάτι κάπου και να ρίξει μια δεύτερη ματιά μιας και οι ρυθμοί του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυριολεκτικά μας έχουν μεταλλάξει σε παθητικούς θεατές…Όμως σε κάποιο σημείο οι γευστικοί κάλυκές μου ενεργοποιήθηκαν και η παθητική παρακολούθηση σταμάτησε! Ηταν το πανέμορφο και δελεαστικό κέικ μήλου της αγαπημένης και γνωστής food blogger Μαρίας Τσιάκαλου γνωστής στο instagram ως @marysgramm ,  που με έκανε όχι μόνο να σταματήσω σε αυτό και να το αποθηκεύσω αλλά να σηκωθώ πάραυτα από τον καναπέ και να προχωρήσω στην εκτέλεση της συνταγής. Μετά από μία ώρα κυριολεκτικά διασκεδαστικής διαδικασίας το κέικ ήταν ήδη στο τραπέζι μας , γέμισε το σπίτι μας με αρώματα και τον ουρανίσκο μας με υπέροχη γεύση. Το έφτιαξα και το ξαναέφτιαξα και δεν ήμουν η μόνη ! Το μηλοκέικ της merysgramm έκανε “χαμούλη” και την ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή της. Έχω ωστόσο αποθηκεύσει κάμποσες δικές της ακόμα η οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα…

mhlokeik marys gram20

Υλικά:

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική ή υπερήφανη το συγκεκριμένο κέικ πιθανόν να είναι ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα που έχω κάνει ποτέ στην κουζίνα μου. Και δεν το λέω εγώ μα όσοι το δοκίμασαν! Πρόκειται για ένα κέικ βανίλιας , ζουμερό και αφράτο που περιέχει γενναίες δόσεις βουτυρένιου μίγματος κανέλας που ξεδιπλώνεται  χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα σε όλο του το σώμα και είναι περιλουσμένο με ένα εξίσου πληθωρικό και φίνο γλάσο με κρέμα γάλακτος. Θυμίζει έντονα τα “κανελορολάκια” , συνοδεύει με απίστευτη αρμονία το απογευματινό τσάι και κλέβει την καρδιά όποιου το δοκιμάσει. Είναι ένα κέικ-αποκάλυψη και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του αγαπημένο μου κέικ και δεν θα πάψω να το φτιάχνω με την πρώτη ευκαιρία.

keik gemisto me kanela kai glaso1

Υλικά:

Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι
Το πιο δύσκολο κομμάτι ενός άρθρου δεν είναι η ετοιμασία του γλυκού ή του φαγητού αντίστοιχα , αυτό άλλωστε εννοείται , αφού η ενασχόληση με την κουζίνα με γεμίζει με χαρά , μου δίνει κέφι και όρεξη , μου παίρνει το άγχος και με κάνει να ξεχνώ τις σκοτούρες καί ό,τι άλλο μ' ενοχλεί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ώρα της φωτογράφισης. Μάλιστα θα σας εξομολογηθώ πως όσο πιο πετυχημένο είναι το περιεγχόμενο του πιάτου , τόσο μεγαλύτερο είναι το άγχος μου να αποδώσω όλο αυτό που γεύομαι και που σαν ερασιτέχνης παλεύω πολύ για να απεικονίσω…Εεεε λοιπόν αυτό το κολασμένο  brownie σήμερα μου “έβγαλε την ψυχή”. Νομίζω πως έβγαλα πάνω από 50 φωτογραφίες , και μετά βίας διάλεξα αυτές που μοιράζομαι μαζί σας , χωρίς να είμαι ευχαριστημένη αφού θεωρώ ότι το γλυκό αδικείται…

brownies portokali1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...