Μπισκοτα κουλουρια
- Details
- Hits: 6273
Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.
Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…
Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)
- Details
- Hits: 11522
Για το πορτοκάλι με τη σοκολάτα έχουμε μιλήσει πολλές φορές , για τα παιδικά μας χρόνια , τις αναμνήσεις , τις γεύσεις και τα αρώματα που σηματοδότησαν αυτή την εποχή έχουμε μιλήσει άλλες τόσες… για τα μπισκότα αυτά όμως , της γνωστής εταιρίας που ήταν πολύ , πολύ αφράτα και μέσα έκλειναν μια γενναία δόση μαρμελάδας πορτοκάλι κι από πάνω σκεπάζονταν με σοκολάτα δεν έχουμε πει ποτέ και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πούμε αφού μια φίλη μου έδωσε την συνατγή , την δοκίμασα , ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα και την ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό. Η επιτυχία τους ήταν απροσδόκητα μεγάλη…Εντάξει λοιπόν , το παραδέχομαι ακόμα τα προτιμώ …κι ας μην είμαι πια παιδί….
- Details
- Hits: 1618
Tώρα σοβαρά , πείτε μου : Υπάρχει κάποιος που δεν προτιμά το dulce de leche ; Που δεν πέφτει “μαχόμενος” όταν αντιληφθεί ότι το γλύκισμα που έχει μπροστά του περιέχει αυτό το μαγικό , παχύρρευστο καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα; Εγώ πάντως δυσκολεύομαι να αντισταθώ γιατί το dulce de leche αποτελεί μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Όπως ήταν φυσικό τα μπισκότα αυτά μπήκαν στο πρόγραμμα αμέσως μόλις τα ανακάλυψα. Έγιναν λίγο μεγάλα , για να χωρέσουν μια γενναία κουταλιά από τη “μαγική” γέμιση κι αυτό τα έκανε ακόμα πιο πληθωρικά και πιο δελεαστικά. Οι νιφάδες σοκολάτας και η καστανή ζάχαρη απλά βοήθησαν λίγο ακόμα για το τελικό αποτέλεσμα.
Υλικά:
- Details
- Hits: 5768
Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό με έχει πίασει μια μανία να φτιάχνω συνταγές με όνομα και χώρα προέλευσης. Σα να θέλω να προσεγγίσω την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες συνήθειες και παραδόσεις του κάθε τόπου . Σα να θέλω να κάνω με αφετηρία την κουζίνα μου ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου. Να γευτώ τα εδέσματά τους , να δοκιμάσω τα γλυκίσματά τους και να γνωρίσω τις προτιμήσεις τους . Σήμερα λοιπόν επέλεξα να “πεταχτώ” μέχρι τη Βιέννη απ’ όπου και κατάγονται αυτά τα υπέροχα , εντυπωσιακά και νόστιμα μπισκότα , που είναι ταυτόσημα με τη γιορτή των Χριστουγέννων , την πανέμορφη αυτή Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μετρά ιστορία χρόνων στη ζαχαροπλαστική…Κάνει κι ένα κρύο απόψε…Πόσο πιο τέλεια θα μπορούσα να συνοδέψω τη ζεστή σοκολάτα μου….
Υλικά:
- Details
- Hits: 51433
Σήμερα , μ’ αυτά μπισκότα έφτιαξε η διάθεσή μου για τα καλά. Έγινα ζαχαροπλάστης , έγινα ζωγράφος , έγινα χαρωπή νοικοκυρά , μα πάνω απ’ όλα έγινα πάλι παιδί . Θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρό και μου έφερναν πλαστελίνες , χαρτόνια , κορδέλες και μπογιές κι εγώ έβαζα τα δυνατά μου να φτιάξω τις καλύτερες κατασκευές . Έτσι λοιπόν , αφού έψησα από χτες τα τραγανά μου μπισκοτάκια , αφού μοσχομύρισε το σπίτι βούτυρο και βανίλια , τα άφησα όλη νύχτα να κρυώσουν και να ξεκουραστούν…και σήμερα…επί το έργον…άλλα σοκολατένια , άλλα χιονισμένα , άλλα στολισμένα με χρώματα και γλάσο….και όλα μαζί έδωσαν μια γερή δόση γιορτής και χαράς στην κουζίνα μου…
Δείτε τα:
- Details
- Hits: 3283
Δεν είμαι σίγουρη ότι ο τίτλος γεμιστά είναι ο πλέον κατάλληλος μιας και όταν αναφερόμαστε σε γεμιστά μπισκότα , συνήθως το μυαλό πηγαίνει σε μπισκότα “σάντουιτς” με μια στρώση μαρμελάδας ή πραλίνας ή κρέμας βανίλιας στο κέντρο. Τα συγκεκριμένα μπισκότα κατά κυριολεξία είναι τα “μπισκότα με το αποτύπωμα του αντίχειρα” , εξού και η μετάφραση της λέξης “thumbprint” και με μια πιο απλή περιγραφή θα τα έλεγα υπέροχα , τραγανά , βουτυρένια μπισκότα με μια λακουβίτσα στο κέντρο γεμάτη πλούσια γεύση μαρμελάδας ή πραλίνας. Την πανδαισία συπληρώνει μια λεπτή κλωστή γλάσου που κάνει τα μικρά , χαριτωμένα μπισκότα ακόμα πιο όμορφα…Συνηθίζεται να φτιάχνονται στις γιορτές των Χριστουγέννων μα δε βρίσκω το λόγο γιατί να μην τα φτιάχνουμε πιο συχνά αφού είναι απολαυστικά , πανέμορφα και διασκεδαστικά στην παρασκευή τους. Δοκιμάστε τα μαζί με μια κούπα τσάι , θα με θυμηθείτε…
Υλικά: