Bασικες συνταγες ... με ζαχαρη
- Details
- Hits: 7380
Καθώς έχω δηλώσει επανειλημμένα λατρεύω το περγαμόντο και το αξεπέραστο άρωμά του…Το ξύσμα του , όταν ετοιμάζουμε το γλυκό πλημμυρίζει το χώρο τόσο μεθυστικά που θά ‘θελα να μην υποχωρήσει για κανένα λόγο , θα ‘θελα να μεινει εκεί για να ξυπνάει τις αισθήσεις και για να φτιάχνει τη διάθεσή μου!.. Το κλείνω λοιπόν κι εγώ σε ένα μπουκάλι με βότκα και περιμένω για λίγες μέρες…Όταν έρθει η ώρα , ετοιμάζω ένα ποτό , τόσο δυνατό και ανεπανάληπτο όσο το άρωμά του…Είναι ιδανικό κέρασμα , είναι εξαιρετικό μετά από ένα τραπέζι , χωνευτικό και απολαυστικό , ό,τι πρέπει για να κλείσει μια βραδιά συνδαιτημόνων με τον καλύτερο τρόπο και να αφήσει την καλύτερη γεύση στο στόμα….
Υλικά :
- Details
- Hits: 9955
Αυτό το παντεσπάνι είναι το “σίγουρο χαρτί” της επιτυχίας σε ό,τι γλυκό κι αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε. Είναι αφράτο και σπογγώδες , είναι νόστιμο και ελαφρύ , είναι πανεύκολο στην κατασκευή , πολύ οικονομικό και τόσο απλό που αποκλείεται να μην πετύχει. Αν το κόψουμε στα δύο και το σιροπιάσουμε , μπορούμε να σκαρώσουμε ένα σωρό τούρτες , αν πάλι το ψήσουμε σε μεγαλύτερο ταψί και το περιλούσουμε με ένα αρωματικό σιρόπι μπορεί να γίνει μια υπέροχη βάση για γλυκό με κρέμα. Κάποιες φορές , το ψήνω , φτιάχνω ένα αρωματικό σιρόπι (με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι που είναι τα αγαημένα μου) και το σερβίρω έτσι απλό και υπέροχο με μια μπάλα παγωτό..αυτό το παντεσπάνι πρέπει να προστεθεί στα αγαπημένα μας!
Υλικά:
- Details
- Hits: 2618
Η ιστορία του “σου" είναι πολύ παλιά. Ο πρώτος εμπνευστής της ήταν Ιταλός ζαχαροπλάστης και δημιούργησε αυτή τη μαγική , ζεστή ζύμη στη Γαλλία του 16ο αι. για χάρη της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Πρόκειται για “εκφυλισμένη” έκφραση του τίτλου pâte à chaud που σημαίνει "ζύμη σε ζέστη”! Η λέξη “chaud” έγινε choux" και οι περίφημες φωλίτσες με τις χαρακτηριστικές ραγάδες και τη φουσκωτή κοιλιά έμελε να κατακτήσουν μια σπουδαία θέση στο χώρο της ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως. Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα πραλίνας ή παγωτό τα περιλούζουμε με γκανάζ σοκολάτας ή γλάσο καραμέλας και δημιουργούμε περίφημα γλυκά όπως το εκλαίρ ή το προφιτερόλ κ.ά.
Υλικά για 23-25 κομμάτια:
- Details
- Hits: 1542
Όταν μιλάμε για βάφλες και αναζητάμε την ιστορία τους και την πατρίδα τους , το πρώτο που θα πέσει στην αντίληψή μας είναι οι περίφημες και ξακουστές βάφλες Βελγίου οι οποίες γίνονται με την προσθήκη μαγιάς κι είναι στρουμπουλές κι αφράτες ενώ αμέσως μετά , το μυαλό ταξιδέυει στην Αμερική οπου η βάφλες αποτελούν πρόταση πρωινού με ένα καλοσχηματισμένο βουνό από τραγανές , κυψελωτές γλυκές πλάκες , περιλουσμένες με σιροπι σοκολάτας , πραλίνες , σιρόπι σφενδάμου , φρούτα του δάσους , χρωματιστά ζαχαρωτά , ξηρούς καρπούς κ.λπ.
Μια αξιόλογη πληροφορία είναι ότι το σχήμα της αρχικά επιδίωξε να απεικονίσει την κηρήθρα με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες θήκες όπου τρυπώνει το μέλι…
Για το τέλος άφησα την πιο αξιόλογη πληροφορία , ότι οι βάφλες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Αρχαιά Ελλάδα όπου οι προγονοί μας ανακάλυψαν να ψήνουν γλυκά , επίπεδα ψωμιά χρησιμοποιώντας δυο πυρωμένες σιδερένιες πλάκες…
Περνώντας στο σήμερα , θα πω ότι οι βάφλες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα που κάποιοι το προτιμούν με απέριττο σερβίρισμα με λίγα φρούτα και λίγη άχνη ή μέλι και κανέλα ενώ κάποιοι άλλοι λατρεύουν τη βάφλα σερβιρισμένη με μεγαλοπρέπεια και υπερβολή γεύσης και εμφάνισης.
Η επιλογή είναι θέμα προσωπικό και "περί ορέξεως λόγος ουδείς”
Υλικά: (για 6 τετράγωνες βάφλες 10x10)
- Details
- Hits: 1258
Η βάση αυτή αποτελεί λατρεμένη , κορυφαία ζαχαροπλαστική δημιουργία και η καταγωγή της είναι η Γαλλία! Είναι βουτυρένια κι αέρινη κι αποτελεί το θεμέλιο για ένα σωρό γλυκές τάρτες. Η επιτυχία της εξαρτάται κατά πολύ από το γρήγορο και βιαστικό , σχεδόν απρόσεκτο ζύμωμα αλλά κι από τα παγωμένα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό ακριβώς το βιαστικό ζύμωμα κι αυτά ακριβώς τα παγωμένα υλικά είναι αυτά που θα εξασφλίσουν την μπισκοτένια υφή και τα τραγανά επίπεδα στο εσωτερικό της. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σωρό γλυκές νοστιμιές γεμίζοντάς την με κρέμες κάθε λογής…
Υλικά για μια ταρτιέρα 24 εκ.
- Details
- Hits: 2339
Επικάλυψη με φυστικοβούτυρο ( peanut butter frosting)
Εδώ θα φτιάξουμε μια πλούσια , βελούδινη , υπέροχη , πεντανόστιμη κρέμα με άψογη γεύση και τέλεια υφή. Μια κρέμα που περιέχει φυστικοβούτυρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε κέικς ή σε ατομικά muffins αλλά και σαν γέμιση τούρτας ή άλλων γλυκών ψυγείου. Οι αναλογίες των υλικών εξασφαλίζουν την τέλεια ισορροπία τόσο στη γεύση όσο και στην υφή οπότε μπορούμε να τη “δουλέψουμε” ευχάριστα και να τη χρησιμοποιήσουμε πανεύκολα σε κάθε γλυκιά δημιουργία. Για να είμαι ειλκρινής μου αρέσει επίσης να τη χρησιμοποιώ στο πρωινό μου , σαν άλειμμα πάνω σε καψαλισμένο ψωμί γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένη μπανάνα.
Όπως και να έχει είναι εθιστικό και εκπληκτικό και αξίζει τη δοκιμή μας!
Υλικά: