Χοιρινό στη γάστρα με σάλτσα εσπεριδοειδών
- Hits: 1391
Χοιρινό ψητό με σάλτσα εσπεριδοειδών στη γάστρα
Θα μου πει κανείς , τι διαφορετικό έχει αυτό το φαγητό από ένα απλό ψητό χοιρινό με πατάτες ψημένο με μπόλικο λεμόνι; Εχει και μάλιστα μεγάλη , παρόλο που τα υλικά που θα προσθέσουμε είναι απλά… Απλά μεν , που κάνουν όμως μεγάλη τη διαφορά . Το πρώτο είναι το πορτοκάλι που δίνει τα ιδαίτερα αρώματα και τους χυμούς του και το δεύτερο είναι το βαλσαμικό ξύδι με το πετιμέζι που χαρίζουν ένα ασυναγώνιστο "μελωμένο" αποτέλεσμα! Λίγη , ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα που προσθέτει ένταση στη γεύση , ένα καλό ψήσιμο και το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Υλικά:
2 κιλά χοιρινό (από μπούτι ή “μπροστινό”)
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κ.σ. ελαφρώς πικάντικη μουστάρδα
1 σφηνοπότηρο ξύδι βαλσαμικό
2 κ.σ. πετιμέζι
Αλάτι , πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο (η ποσότητα λαδιού εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το κομμάτι του χοιρινού που διαλέξαμε)
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας , το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στη γάστρα. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού , πορτοκαλιού , το ξύδι , τη μουστάρδα και το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Περιλούζουμε ομοιόμορφα το κρέας με αυτό το υγρό , ραντίζουμε με το ελαιόλαδο , σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον στους 200οC . Αφαιρούμε τότε το σκέπασμα και αν χρειάζεται γυρίζουμε το κρέας κι από την άλλη πλευρά και ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά ακόμα ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρουμε!
Συνοδεύουμε με πατατούλες baby (συνταγή εδώ) ή ψητές σαν τηγανιτές (συνταγή εδώ) ή με ρύζι (συνταγή εδώ) .
Καλή όρεξη!