Πίτσα με σαλάμι και γραβιέρα
- Hits: 2603
Η πίτσα δεν είναι μόνο τεχνική και αφράτο , αέρινο , καλοψημένο ζυμάρι…είναι και συνδυασμός υλικών . Αυτό την κάνει τόσο αγαπητή και περιζήτητη! Με την πίτσα δε βαριέσαι ποτέ...
Μια από τις αγαπημένες μου εκδοχές για πίτσα είναι η σημερινή : Μια πίτσα με πιο ελληνική γεύση , με υλικά αγαπημένα και παραδοσιακά , με νοστιμιά απίστευτη και ξεχωριστή . Η σαλτσούλα της είναι απλή και μυρωδάτη με το ελαιόλαδο , το σκορδάκι , το κρεμμύδι να την αρωματίζουν και το καρότο να δίνει τη γλύκα του ενώ το σαλάμι αέρος , το αγαπημένο αλλαντικό και η πικάντικη γραβιέρα συνθέτουν μια υπέροχη πίτσα που φτιάχνω και ξαναφτιάχνω και πάντα την απολαμβάνουμε .
Δείτε τη:
Υλικά για δυο μεγάλες πίτσες :
1 δόση ζύμη για πίτσα
Για τη σάλτσα :
300 γρ. τριφτή ντομάτα
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι και ένα καρότο τριμμένα στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
Αλάτι και πιπέρι (και λίγη φρέσκια ρίγανη προαιρετικά)
Για την πίτσα:
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
200 γρ. καπνιστό χοιρινό
160 γρ. σαλάμι αέρος
200 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
Ελαιόλαδο , λίγο αλάτι , πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση:
-Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη βασική συνταγή και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία-δυο ώρες .
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ρίχνοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι με σκέπασμα . Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μισοσκεπασμένη σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά . Φροντίζουμε να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και να είναι πολύ καλά δεμένη
-Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την πίτσα.
-Λαδώνουμε δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου με μπόλικο λάδι και απλώνουμε πάνω το ζυμάρι με τα χέρια μας αφού το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι για να δουλεύεται εύκολα και να μην κολλάει στα χέρια . (Εννοείται ότι έχουμε χωρίσει το ζυμάρι σε δύο ίσια μέρη).
Από πάνω απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα με ένα κουτάλι (κρατάμε 2-3 κουταλιές για την επιφάνεια της πίτσας) και στη συνέχεια το καπνιστό χοιρινό και το σαλάμι . Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά . Τέλος τοποθετούμε εδώ κι εκεί τις ροδέλες ντομάτας και την υπόλοιπη σάλτσα . Αλατίζουμε ελαφρά , ρίχνουμε πιπέρι και ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο , κυρίως πάνω στις ροδέλες ντομάτας .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 220ο για 15 λεπτά περίπου , μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί το ζυμάρι και έχει ροδίσει τόσο ώστε να ξεκολλάει άνετα από το ταψί και να έχει πάρει χρώμα .
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως…
Καλή όρεξη!
Σημ. :- Ενδεικτικά προτείνω σαλάμι Μπύρας ή Λευκάδας και πικάντικη γραβιέρα Ηπείρου...
-Τη συνταγή για τη ζύμη της πίτσας θα βρείτε αν κάνετε κλικ στα μαύρα γράμματα , στα υλικά , εκεί που αναφέρω "1 δόση ζύμη για πίτσα"...