tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κανελορολάκια με μήλο

Έχω εθιστεί πλέον ξεκάθαρα με αυτή την αφράτη, βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα και μαζί με τα καραμελωμένα υγρά της καστανής ζάχαρης και της κανέλας αποτελούν εκρηκτικό  μίγμα για τον ουρανίσκο.

Φαντάσου τώρα λοιπόν σε αυτό το ονειρικό σύνολο να προσθέσεις και κομμάτια μήλου…Δεν περιγράφω άλλο , απλά σε προτρέπω να το δοκιμάσεις. Εγώ ψιλόκοψα τα μήλα, τα ανακάτεψα με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα πρόσθεσα κατευθείαν στην απλωμένη ζύμη. Εσύ αν θέλεις, για πιο εθιστικό αποτέλεσμα,  καραμέλωσέ τα πρώτα στο τηγάνι και μετά προχώρησε στην εκτέλεση της συνταγής….

kanelorolakia mhloy1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

150 γρ. Γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

3 κ.σ. ζάχαρη

1 αυγό χτυπημένο

50 γρ. βούτυρο

2 βανίλιες

310 γρ. αλεύρι

1 κ.γλ. κανέλα

Για τη γέμιση:

2 μήλα ψιλοκομμένα

80-100 γρ. Καστάνη ζάχαρη

1 γεμάτη κ.σ. κανέλα

50-60 γρ. Μαλακό βούτυρο

Για την επιφάνεια :

Σιρόπι σφενδάμου, κανέλα και ψιλοτριμμένο καρύδι (προαιρετικά)

kanelorolakia mhloy2kanelorolakia mhloy3kanelorolakia mhloy4kanelorolakia mhloy5kanelorolakia mhloy6kanelorolakia mhloy7kanelorolakia mhloy8kanelorolakia mhloy9kanelorolakia mhloy10kanelorolakia mhloy11kanelorolakia mhloy12kanelorolakia mhloy13

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν ελαφρά και να ενωθούν όλα τα υλικά τόσο ώστε να λιώσει απλά το βούτυρο. Δε θέλουμε η θερμοκρασία να υπερβεί τους 40ο. Αποσύρουμε το υγρό μίγμα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τις βανίλιες, την κανέλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τότε τα υγρά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για τα ζυμώματα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή , ελαφρώς κολλώδη ζύμη.

Σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπωλ, σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν η ζύμη φουσκώσει κι είναι έτοιμη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε χονδρό φύλλο 40x30 εκ.

Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα μήλα ψιλοκομμένα, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύομε όλα με ένα κουτάλι.

Τότε απλώνουμε το μαλακό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης κι από πάνω σκορπίζουμε τα μήλα που ετοιμάσαμε. Τυλίγουμε σε ρολό φροντίζοντας να φέρουμε το κλείσιμο προς τα κάτω. Κόβουμε τότε το ρολό αυτό που σχηματίσμαε σε 10 ισόπαχες φέτες και τις τοποθετούμε με κενό μεταξύ τους σε πυρίμαχο σκεύος καλά βουτυρωμένο.

Σκεπάζουμε τα ρολλάκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε εκεί για μισή ώρα ακόμα μέχρι να πάρουν όγκο. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε τα ρολλάκια για 40 λεπτά [ερίπου μέχρι να ροδίσουν. ΄Οταν είναι έτοιμα, ραντίζουμε την επιφάνεια τους με σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι προεραιτικά. Χωρίζουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Σημ. -Αν θέλουμε μπορούμε να τα περιλούζουμε με γλάσο τυριού-κανέλας και σιρόπι σφενδάμου. Τη συνταγή θα τη βρούμε αν κάνουμε κλικ εδώ!

-H συνταγή αυτή είναι βασισμένη στη συνταγή της πολύ καλής φίλης Ελπίδας Χαραλαμπίδου από τη Φλώρινα στην οποία οφείλω την γενικότερη αγάπη και γνώση γύρω από καθετί πού έχει σχέση με ζύμη. 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...