Αλμυρές συνταγές
Φάβα βελούδινη (με το θερμομιξ)
- Hits: 977
Το όσπριο αυτό είναι λατρεία κι εγώ προσωπικά το αγαπώ γιατί με ταξιδεύει με τη γεύση και τη βελουδένια του υφή. Με ταξιδεύει στο ελληνικό καλοκαίρι , με ταξιδεύει στο γαλάζιο του Αιγαίου , μου θυμίζει διακοπές , με παραπέμπει σε γεύσεις ψαρικών και θαλασσινών και πάντα με κανει να κλείνω τα μάτια και να ονειρεύομαι…
Δε θα παραλείψω να αναφέρω τους πάμπολλους και λατρεμένους τρόπους σερβιρίσματός της όπως με καραμελωμένα κρεμμύδια , με κάπαρη , με λιαστές ντομάτες , με φρέσκια ντομάτα , μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι , με αντσούγιες , ξηρούς καρπούς , ελιές , κρουτόνς και βέβαια το αγαπημένο ξυδάτο χταποδάκι…
Εδώ , με το θερμομίξ , η απόλαυση είναι στο τραπέζι μας πανεύκολα και σε χρόνο ρεκόρ…
Υλικά:
250 γρ. φάβα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
70 ml ελαιόλαδο
750 ml νερό
50-80 ml λεμόνι (σύμφωνα με την προτίμησή μας)
Αλάτι ή έναν κύβο λαχανικών
Εκτέλεση:
Πλένουμε τη φάβα πολύ σχολάστικά με άφθονο νερό και τη στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στο κάδο του θερμομίξ το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα 4 και ρυθμίζουμε στην ταχύτητα 5 για 5 δευτερόλεπτα ώστε να τεμαχιστεί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρυθμίζουμε για 5 λεπτά , στην ταχύτητα 1 , στους 120ο ώστε να τσιγαριστεί.
Προσθέτουμε τη φάβα, το νερό και τον κύβο και ρυθμίζουμε για40 λεπτά , , στους 100ο , ταχύτητα 1 ώστε να μαγειρευτεί. Κατά τη διάρκεια του βρασμού τοποθετούμε πάνω το καλαθάκι ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί αλλά και να αποφεύγουμε το πιτσίλισμα.
Όταν τελειώσει ο βρασμός, ρίχνουμε το λεμόνι και το αλάτι (αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κύβο λαχανικών) και πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 7.
Μεταφέρουμε σε μπωλ , ραντίζουμε με μπόλικο φρέσκο ελαιόλαδο , προσθέτουμε το γαρνίρισμα της επιλογής μας και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Σημ. : Αν δούμε ότι η φάβα είναι πολύ ρευστή , βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα στη θερμοκρασία 100ο , ταχ. 1
Τη συνταγή μου για βελούδινη φάβα , με την κλασική μέθοδο (χωρίς το θερμομίξ) θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!