tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τα μελομακάρονα της Μαριάννας

Ήταν να μην τα δοκιμάσω αυτά τα μελομακάρονα. Μια καλοσερβιρισμένη πιατέλα γεμάτη μελομακάρονα , κέρασμα από μια φίλη , καμάρωνε στην τραπεζαρία της μητέρας μου και η δοκιμή με ξετρέλανε. Τι κι αν έχω ήδη αρκετές συνταγές για μελομακάρονα…Τι κι αν έλεγα μέχρι τότε ότι τη συνταγή μου δεν την αλλάζω με τίποτε…Αυτή η συνταγή έπρεπε να προστεθεί οπωσδήποτε στα αρχεία μου. Την επομένη , τηλεφωνήσαμε στην ευγενέστατη και άξια κυρία Μαριάννα η οποία μας έδωσε τη συνταγή της και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά της. Η συνταγή εκτελέστηκε άμεσα και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα.

melomakarona marianas1

Υλικά:

1 κούπα ελαιόλαδο

250 γρ. Bitam

1 κούπα ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1/2 κούπα κονιάκ

1/2 κούπα φρεσκο χυμό πορτοκαλιού

1/2 κούπα τριμμένο καρύδι

7-7 1/2 κούπες αλέυρι μαλακό

2 κ. γλ. (κοφτά) μπέικιν

1 κ.γλ. σόδα

1 κ.γλ. κανέλα

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

Ξύσμα από δύο πορτοκάλια

Για το σιρόπι:

2 κούπες νερό 

2 κούπες ζάχαρη

2 κούπες μέλι

2-3 φέτες λεμόνι

2 ξυλάκια κανέλας

Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για το σερβίρισμα:

Τριμμένο καρύδι 

Τριμμένη κανέλα

melomakarona marianas2melomakarona marianas3melomakarona marianas4melomakarona marianas5melomakarona marianas6melomakarona marianas7melomakarona marianas8melomakarona marianas9melomakarona marianas10melomakarona marianas11melomakarona marianas12melomakarona marianas13melomakarona marianas14melomakarona marianas15melomakarona marianas16melomakarona marianas17

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά για 10 λεπτά το λάδι με το bitam μέχρι να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε  τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε άλλο λίγο στη χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε και το κονιάκ και το αναμιγνύουμε κι αυτό.

Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε εκεί το ξύσμα , τα μπαχαρικά και το τριμμένο καρύδι. Τα ανακατεύουμε απαλά με το χέρι μας. Στη συνέχεια πάνω από τη λεκάνη ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα η οποία θα αφρίσει και θα υπερχειλίσει. Αδειάζουμε το αφρώδες υγρό στη λεκάνη και συνεχίζουμε το ανακέτεμα με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι ανακτεμένο με το μπέικιν και ζυμώνουμε με το χέρι. Αν η ζυμη είναι αρκετά σφιχτή δεν προσθέτουμε τη μισή κούπα αλεύρι στο τέλος . Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα . Τρυπάμε ελαφρά την επιφάνειά τους με ένα μικρό πιρούνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για μισή ώρα περίπου (εξαρτάται από το φούρνο κι από το μέγεθος που τους έχουμε δώσει). 

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε δυο μεγάλα ταψιά το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για 7 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Τότε , έτσι καυτό καθώς είναι το σιρόπι το ισομοιράζουμε στα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να σιροπιαστούν για 5 λεπτά. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να πιούν όλο το σιρόπι. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσουν και τότε τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας πασπαλίζοντάς τα ενδιάμεσα με τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα. Το λίγο σιρόπι που θα μείνει το φυλάμε και σιροπιάζουμε τηγανίτες , λουκουμάδες ή pancakes. Είναι αρωματικό και υπέροχο!

Συνταγή για λουκουμάδες θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ! 

 Βασική συνταγή για pancakes θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...