Σαλάτα με μαύρες φακές beluga και τσαλαφούτι
- Hits: 326
Ίσως αυτή η σαλάτα να έχει κάποιες “άγνωστες λέξεις” μα η γεύση της είναι μοναδική και τα υλικά της αποτελούν θησαυρό για τον οργανισμό μας! Καταρχήν το βασικό υλικό της είναι αυτό το περίεργο, άβολο στο μάτι, μαύρο όσπριο το οποίο όμως έχει χαρακτηριστεί ως "το μαύρο χαβιάρι των οσπρίων", είναι πλούσιο σε γεύση αλλά και σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης αφού κάποιες ποικιλίες της ξεπερνούν τα 25γρ. πρωτεΐνης ανά 10ο γρ. ενώ τι τσαλαφούτι που την συνοδεύει είναι ένα θαυμάσιο πρόβειο άλειμμα τυριού με χαμηλά λιπαρά, μεστή , υπόξινη γεύση και άφθονα οφέλη…
Υλικά:
250 γρ. Μαύρες φακές beluga
1 ώριμη, σφιχτή ντομάτα
1 πιπεριά Φλωρινης (ή κοκκινη , γλυκιά)
5-6 κλωνάρια μαϊντανού
5-6 κλωνάρια σχοινόπρασου
Για το σερβίρισμα:
60 γρ. Λάδι
3 κ.σ. ξύδι καλής ποιότητας
1-2 κ.σ. τσαλαφούτι
2-3 κλωνάρια σχοινόπρασο επιπλέον
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 40 λεπτά περίπου σε άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα , ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε σε ένα μπωλ , με ενα πιρούνι , το λάδι και το ξύδι με λίγο από το αλάτι.
Όταν οι φακές είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, και τις τοποθετούμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά, αλατίζουμε με προσοχή και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τότε το λαδόξυδο και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Τοποθετούμε στο πάνω μέρος το τσαλαφούτι και τα κλωνάρια σχοινόπρασου, πασπαλίζουμε με πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!




