Χούμους με γίγαντες και ψητή πιπεριά Φλωρίνης
- Hits: 156
Οι γίγαντες ταιριάζουν απόλυτα με την πιπεριά Φλωρίνης κι αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι…Είναι αχτύπητο δίδυμο και προσωπικά δεν εννοώ πιάτο με γίγαντες χωρίς μια πιπεριά ανάμεσα να χαρίζει γενναιόδωρα το χρώμα, τη γεύση και τα συστατικά της.
Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω ένα χούμους με γίγαντες, ενισχυμένο με τη γλύκα του χαρακτηριστικού κόκκινου καρπού. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και το άλειμμα αυτό έγινε ανάρπαστο. Πιο πικάντικο ή πιο γλυκό, ανάλογα με τα γούστα του καθενός το χούμους με γίγαντες είναι απλά “τεράστιο”.
Υλικά:
400 γρ. γίγαντες
1 κύβο λαχανικών
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη και κομμένη στα δυο κατά μήκος
1 κ.σ. ταχίνι
30 γρ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
Χυμό από μισό λεμόνι (20-30 γρ.)
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γλ. κύμινο+κουρκουμά)
Για το σερβίρισμα:
Επιπλέον ελαιόλαδο, μπούκοβο και πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μπωλ με άφθονο νερό 10 ώρες πριν τους μαγειρέψουμε. Τους στραγγίζουμε, τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με τον κύβο λαχανικών και τους βράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι , αλατίζουμε και λαδώνουμε ελαφρά την πιπεριά και την ψήνουμε κι από τις δύο πλευρές πιέζοντας με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει καλά.
Όταν βράσουν οι γίγαντες κρατάμε λίγο από το ζωμό μήπως χρειαστεί να αραιώσουμε το χούμους και τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Ρίχνουμε στη συνέχεια τους γίγαντες, την ψημένη πιπεριά κι όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να πετύχουμε μια βελούδινη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε όσο από το υγρό χρειάζεται για να έχουμε τέλειο αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί περισσότερο αλάτι ή μπαχαρικά, μεταφέρουμε σε μπωλ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πάπρικα καπνιστή και μπούκοβο κατάβούληση.
ΚΑλή επιτυχία.