tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού (υπέροχα)

Σκρολάρω στο instagram και αντικρύζω μπροστά μου μια φωτογραφία με τυροπιτάκια κουρού αγαπημένης φίλης , πολύ δελεαστική και κάπως ανεπιτήδευτη! Η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις είδα τη φωτογραφία είναι πως τα τυροπιτάκια αυτά πρέπει να είναι πεντανόστιμα και πολύ επιτυχημένα αφού η γυναίκα ίσα που πρόλαβε να βγάλει μια φωτογραφία μιας και λογικά θα έγιναν ανάρπαστα. Η δεύτερη σκέψη μου είναι πως πάει πολύς , πολύς καιρός από τότε  που έφτιαξα τα δικά μου “κουρουπιτάκια" κι αποφάσισα πως ήρθε η ώρα...Και ναι , τα έφτιαξα επί τόπου , και ναι , ήταν υπέροχα και ναι , τα προτείνω ανεπιφύλακτα!

koyroypitakia1

Υλικά για τη ζύμη:

540 γρ. αλεύρι 

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. μπέικιν

200 ml χλιαρό γάλα

200 ml λάδι  (μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο)

1 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση:

100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη

2-3 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα

1 αυγό

Πιπέρι

Για την επιφάνεια:

1 κρόκο αυγού

Σουσάμι και μαυροσούσαμο

koyroypitakia2koyroypitakia3koyroypitakia4koyroypitakia5koyroypitakia6koyroypitakia7koyroypitakia8koyroypitakia9koyroypitakia10koyroypitakia11koyroypitakia12koyroypitakia13koyroypitakia14koyroypitakia15koyroypitakia16koyroypitakia17koyroypitakia18koyroypitakia19

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι , το μπέικιν , τη μαγιά , τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα , κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το γάλα , το λάδι και το ξύδι. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά , εύπλαστη ζύμη. 

Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Παίρνουμε τότε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη ίσα με ένα αυγό και την απλώνουμε σε φυλλαράκι 10 εκ. πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε το φύλλο σε μισοφέγγαρο. Πατάμε τα άκρα με ένα πιρουνάκι και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (περίπου 25 κομμάτια βγαίνουν). Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Νικη Μαρίνου σε ευχαριστούμε για τη συνταγή!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...