Βελουτέ σούπα μπρόκολου με τυρί τσένταρ
- Hits: 662
Τα υλικά γι' αυτή τη μαγική σούπα τα έχεις σίγουρα στο ψυγείο γιατί είναι απλά , σχεδόν απλοϊκά! Το πολύ πολύ να μην έχεις τσένταρ τυρί γιατί προτιμάς το κασέρι , ή μια γραβιέρα ή την φέτα αλλά σου προτείνω να προμηθευτείς και να προχωρήσεις στην παρασκευή αυτής της βελουτέ μπροκολόσουπας που θα σου πάρει το μυαλό. Σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα , σερβίρεται σαν συνοδευτικό με ένα θαλασσινό ή άλλο μαζεδάκι , σερβίρεται και μόνη της σαν ελαφρύ βραδινό.
Τόσο απλά υλικά λοιπόν κι όμως χαρίζουν τοσο ξεχωριστό αποτέλεσμα…
Υλικά:
600 γρ. ανθάκια από μπρόκολο
1 μεγάλο καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
1 lt ζωμό λαχανικών
(ή 1 lt νερό με 2 κύβους λαχανικών)
200 mlκρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να είναι με χαμηλά λιπαρά)
3 κ.σ. αλεύρι
250 γρ. τυρί cheddar (τριμμένο)
Λίγο αλάτι και πράσινο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τρίβουμε το καρότο , πλένουμε κι ετοιμάζουμε το μπρόκολο.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σωτάρουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τότε το καρότο να σωταριστεί κι αυτό. Προσθέτουμε στη συνέχεια το μπρόκολο και το γυροφέρνουμε κι αυτό λίγο μέσα στην κατσαρόλα. Τότε προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αλατοπίπερο (προσοσχή στο αλάτι , αν χρησιμοποιήσουμε κύβους ή αλατισμένο ζωμό).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κρατάμε τότε μια-δυο κουταλιές βρασμένα λαχανικά για το σερβίρισμα κι αδειάζουμε όλο το υπόλοιπο περιεγχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ. Χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς η σούπα και την αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα. (Αν έχουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε να την πολτοποιήσουμε απ’ ευθείας μέσα στην κατσαρόλα). Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν εντελώς τα δύο υλικά . Όταν ο πολτός έρθει σε βρασμό , ρίχνουμε δυο κουταλιές από αυτόν στο μπωλ με την κρέμα γάλακτος , ανακατευουμε και γυρίζουμε το περιεγχόμενο του μπωλ πίσω στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα περιμένοντας να έρθει σε βρασμό . Όταν πάρει λίγες βράσεις η σούπα αρχίζει να γίνεται σαν ελαφριά κρέμα κι όταν “δέσει” αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το τσένταρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λίωσει εντελώς το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας τα βρασμένα λαχανικά που φυλάξαμε στην αρχή και φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι.
Καλή όρεξη!