tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πίτα τυροσουσαμένια (χωρίς φύλλο)

Θέλετε να την πείτε “ευκολάκι” ή ξυπόλυτη πίτα ; Θέλετε να την πείτε τυροσουφλέ ή γιαουρτοτυρόπιτα; Το σίγουρο είναι πως σ’ αυτή την εύκολη πιτούλα την παράσταση κλέβει το άφθονο σουσάμι που σχηματίζει μια γενναία στρώση στην επιφάνεια και χαρίζει δελεαστική όψη και ακόμα πιο πλούσια γεύση . Την φτιάχνω πολύ συχνά και την εξαφανίζουμε σε χρόνο ρεκόρ γι' αυτό δεν είχα καταφέρει να την “καταγράψω” . Αυτή τη φορά σχεδόν τα κατάφερα! Και λέω “σχεδόν” γιατί δεν μου άφησε και πολλά περιθώρια ο περίγυρος για ευφάνταστες φωτογραφίσεις αφού η πιτούλα αυτή τρώγεται κυρίως ζεστή…και τρώγεται μετά μανίας.

tyrosoysamenia1

Υλικά:

160 γρ. αλεύρι (συχνά βάζω κάποια ποσότητα ολικής άλεσης)

1 κ.σ. μπέικιν

180 γρ. λιωμένο βούτυρο

400 γρ. γιαούρτι

Λίγο αλάτι , πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο 

5 αυγά

450 γρ. τυριά (κασέρι και φέτα) τριμμένα

50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

50 γρ. σουσάμι  

Μπόλικο ελαιόλαδο για το ταψί

tyrosoysamenia2tyrosoysamenia3tyrosoysamenia4tyrosoysamenia5tyrosoysamenia6tyrosoysamenia7tyrosoysamenia8tyrosoysamenia9tyrosoysamenia10tyrosoysamenia11

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το λιωμένο βούτυρο , το γιαούρτι , τα αυγά και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν , ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια ταρτιέρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος (Νο 30) και πασπαλίζουμε σε όλη της την επιφάνεια σχεδόν όλη την τριμμένη φρυγανιά (φυλάμε λίγη μόνο για το τέλος). Αδειάζουμε πάνω το μίγμα και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το σουσάμι και την υπόλοιπη φρυγανιά. Πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες μας την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο μέχρι να ροδοψηθεί η πίτα (περίπου 50 λεπτά). 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...