tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πιτάκια με ανθότυρο και μέλι

Ήταν αδύνατον κάποτε να φανταστώ πως θα συνταιριάζονταν τόσο αρμονικά δύο υλικά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους: το μέλι με το τυρί!Ωστόσο , όχι απλά ταιριάζουν αλλά αποτελούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο που τρελαίνει τον ουρανίσκο. Το πάντρεμα του μελιού με το τυρί το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε μέσα από  την κρητική , αυθεντική κουζίνα , με την κορυφαία πρόταση που δεν είναι άλλη από τα κρητικά καλτσούνια και τις σφακιανές πίτες! Εκεί βασίστηκα κι εγώ και έφτιαξα τα πιο απλά μα τα πιο  υπέροχα πιτάκια που τη γεύση τους απογείωσε το μέλι και μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι!

pitaki anthotyro1

Υλικά:

Για το φύλλο:

110 γρ. αλέυρι σκληρό

220 γρ. αλεύρι μαλακό

50 ml. λάδι

50 ml. γάλα

150 ml νερό

Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

300 γρ. ανθότυρο

1 μεγάλο αυγό

Επιπλέον :

Μπόλικο λάδι για το ψήσιμο 

 Μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα

pitaki anthotyro2pitaki anthotyro3pitaki anthotyro4pitaki anthotyro5pitaki anthotyro6pitaki anthotyro7pitaki anthotyro8pitaki anthotyro9pitaki anthotyro10pitaki anthotyro11pitaki anthotyro12pitaki anthotyro13pitaki anthotyro14pitaki anthotyro15

 

pitaki anthotyro16pitaki anthotyro17

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι μαζί μέσα σε ένα λεκανάκι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια ομοιόμορφη , σχετικά εύπλαστη ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Δε χρειάζεται ωστόσο να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε το ανθότυρο σε ένα βαθύ πιάτο και το λιώνουμε με το πιρούνι . Προσθέτουμε και το αυγό ελαφρά χτυπημένο και το ενσωματώνουμε στο τυρί. Η γέμισή μας είναι έτοιμη οπότε καβουρδίζουμε και το σουσάμι βάζοντάς το σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι , στη φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει και να ροδίσει. Στο μεταξύ η ζύμη μας έχει ξεκουραστεί κι είναι έτοιμη για πλάσιμο: Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με λίγο αλεύρι , αδειάζουμε εκεί τη ζύμη και τη δουλεύουμε λίγη ώρα με τα χέρια. Φτιάχνουμε ένα μπαστουνάκι και το χωρίζουμε στα 20. Παίρνουμε τότε κάθε ένα από τα είκοσι κομματάκια ζύμης και με ένα μικρό πλαστάκι ή με ένα ποτήρι-σωλήνα σχηματίζουμε ένα μικρό , στρογγυλό φυλλαράκι με διάμετρο 12 εκ. περίπου. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε το φύλλο σα μισοφέγγαρο πατώντας πολύ καλά τις άκρες για να κολλήσει. Στρίβουμε τις άκρες για να διορθωθεί το σχήμα του και το τοποθετούμε σε αλουμίνιο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα πιτάκια . Λαδώνουμε την επιφάνειά τους με μπόλικο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 190ο μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν ψηθούν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα , τα περιλούζουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι. Σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά και είναι ιδανικά για το “κλείσιμο” ενός τραπεζιού!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...