Πάπια ψητή με προτοκάλι
- Hits: 59
Το κρέας της πάπιας είναι ένας εκλεκτός μεζές, θυμίζει “κυνήγι” και είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα πουλερικών… Είναι αρκετά λιπαρό γι’ αυτό και πολύ νόστιμο ενώ αγαπά πολύ τα αρώματα των εσπεριδοειδών. Σήμερα θα φτιάξουμε την περίφημη συνταγή και καθώς τα αρώματα του πορτοκαλιού θα αρωματίσουν ακόμα περισσότερο το κρέας θα απολαύσουμε ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο πιάτο. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά κατά το ψήσιμο, φροντίζουμε απλά να καθαρίσουμε μεγάλο μέρος από το λίπος που συσωρρεύεται συνήθως γύρω από το στήθος και το λαιμό και γύρω από την ουρά της.
Υλικά:
1 πάπια γύρω στα δυόμισι κιλά
1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
1 μήλο κομμένο στα 4
1 κρεμμύδι
Χυμό από :
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
1 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
2-3 καρότα
Χονδρό αλάτι
Θυμάρι και πιπέρι
60 γρ. Λάδι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την πάπια, την καθαρίζουμε κι αφαιρούμε το περίσσιο λίπος. Την αλατίζουμε, την αλείφουμε με λάδι και της κάνουμε ένα καλό μασάζ με τα δάχτυλα μας. Τοποθετούμε στη συνέχεια στο εσωτερικό της το κομμένο πορτοκάλι, το μήλο και το κρεμμύδι. Βάζουμε στο κάτω μέρος της γάστρας τα καρότα κομμένα σε λωρίδες και πάνω τους τοποθετούμε την πάπια. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τους χυμούς, το μέλι και τη μουστάρδα και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Περιλούζουμε με αυτό το υγρό την πάπια, προσθέτουμε και το λάδι και τόσο νερό ώστε να μισοσκεπάζεται η πάπια. Πασπαλίζουμε με θυμάρι και πιπέρι, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για μια ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150ο , ρυθμίζουμε ψήσιμο μόνο στην κάτω αντίσταση και ψήνουμε για δύο ώρες περίπου ή μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το κρέας της πάπιας είναι καλά ψημένο και μαλακό. Αφού αφαιρέσουμε το μήλο, το πορτοκάλι και το κρεμμύδι από την κοιλιά της πάπιας την τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρείται ζέστη. Ρίχνουμε τότε στο μπλέντερ τα υγρά του ψητού, το μήλο, το κρεμμύδι και τα καρότα και τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Αν είναι πολύ αραιή η σάλτσα την ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά ώστε να πήξει ανακατεύοντας διαρκώς. Σερβίρουμε με πουρέ κατά προτίμηση , περιλούζοντας με την υπέροχη σάλτσα!
Καλή όρεξη!