tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkâr beğendi)

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τη σημασία της φράσης αυτής κι η φράση αυτή στα τουρκικά σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: “ο σουλτάνος ενέκρινε” γιατί κατά πως φαίνεται ο σουλτάνος ήταν δύστροπος και απαιτητικός. Αυτό που είναι άξιο να σημειωθεί και που με γοητεύει είναι το πάντρεμα της αγαπημένης μου τουρκικής κουζίνας με την εξίσου αγαπημένη μου γαλλική κουζίνα, αφού ο πουρές μελιτζάνας έχει σαν βάση τη γαλλική σάλτσα μπεσαμέλ. Το αποτέλεσμα; Επικό! Η γεύση; συγκλονιστική! Το πιάτο; σήμα κατατεθέν της πολίτικης κουζίνας κι εδώ το ετοιμάζουμε με θαυμασμό και απόλυτο σεβασμό στις γαστρονομικές συνήθειες της γειτονικής χώρας.

hoynkiar begienti1

Υλικά για το κρέας:

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

2 ξερά κρεμμύδια

1/3 κούπας λάδι

400 γρ, τρίφτη ντομάτα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 γρ. κοκ.κρασί

Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι και πάπρικα καπνιστή

1 στικ κανέλας

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

4 μεγάλες μελιτζάνες (περίπου 1200-1300 γρ.)

100 γρ. βούτυρο

95 γρ. αλεύρι

450 γρ. Χλιαρό γάλα

Αλάτι και πιπέρι

100 γρ. μαλακό κίτρινο τυρί με ήπια γεύση (όχι γραβιέρα)

hoynkiar begienti2hoynkiar begienti3hoynkiar begienti4hoynkiar begienti6hoynkiar begienti7hoynkiar begienti8hoynkiar begienti9hoynkiar begienti5hoynkiar begienti10hoynkiar begienti11hoynkiar begienti12hoynkiar begienti13hoynkiar begienti14hoynkiar begienti15hoynkiar begienti16hoynkiar begienti17

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με την προετοιμασία για τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφού τις τρυπήσουμε σε 4-5 σημεία με το πιρούνι τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό σκεύος ή σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο γκριλ , στους 200ο για 40 λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν πολύ.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το κρέας. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και να δώσουν τα αρώματα τους. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μεγάλους κύβους κι όταν αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές προσθέτουμε τον πελτέ κι ανακατεύουμε λίγο ώστε ν διαλυθεί στο λάδι. Ρίχνουμε τότε το κρασί και μετά από μισό λεπτό προσθέτουμε την τριφτή ντομάτα, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Τότε ετοιμάζουμε τον πουρέ: Καθαρίζουμε το περίβλημα της μελιτζάνας και τοποθετούμε όλο το εσωτερικό σε βάση κοπής. Με ένα μαχαίρι το τεμαχίζουμε όσο πιο σχολαστικά μπορούμε. (Πολλοί χρησιμοποιούν μπλέντερ σε αυτό το σημείο αλλά εγώ προτιμώ την ρουστίκ εμφάνισή του) . Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι όπου ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει κρέμα. Καβουρδίζουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά και τότε προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μελιτζάνες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 2-3 λεπτά και τότε αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το γάλα. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα στην αρχή , όταν απορροφηθεί προσθέτουμε άλλο λίγο κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσει όλο τα γάλα. Όταν “δέσει” ο πουρές, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί , ανακατεύουμε λίγο μέχρι να λιώσει το τυρί και ο πουρές μελιτζάνας είναι έτοιμος!

Σερβίρουμε τοποθετώντας πουρέ στο πιάτο και λίγα κομμάτια κρέας περιλουσμένα με σάλτσα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...