tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Στηθοπλευρές μόσχου στη γάστρα (short ribs)

Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.

short ribs1

Υλικά:

1 κομμάτι “σιδηρόδρομος” (2,5-3kg)

3-4 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (βλέπε σημειώσεις στο τέλος)

Και για το σερβίρισμα: Ανθό αλατιού και μίγμα από φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, λευκό και πράσινο)

short ribs2short ribs3short ribs4short ribs5short ribs8short ribs6short ribs7short ribs9

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Το τοποθετούμε στη γάστρα και το αλατίζουμε ολόγυρα ενώ σκορπίζουμε στην επιφάνεια του το σκόρδο. Αδειάζουμε μέσα στη γάστρα το κόκκινο κρασί και σκεπάζουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 220ο για μία ώρα. Μετά τη μία ώρα, κλείνουμε την πάνω αντίσταση ώστε να σιγοψήνεται μόνο με την κάτω αντίσταση το κρέας και χαμηλώνουμε το θερμοστάτη στους 120ο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 4-5 ώρες μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ και να έχει αποκτήσει ένα καστανό σκούρο χρώμα και τα υγρά να έχουν λιγοστέψει.  Μεταφέρουμε το κρέας σε ξύλινη βάση κοπής , τραβάμε κι αφαιρούμε  τα κόκκαλα, το κόβουμε σε φέτες, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και μπόλικο πιπέρι κι απολαμβάνουμε.

Σημ. : -Οι ώρες κι η θερμοκρασία ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ελαφρά αφού εξαρτώνται από το κρέας , από  την ιδιαιτερότητα του κάθε φούρνου αλλά κι από το υλικό της γάστρας που χρησιμοποιούμε.

-Προτείνω merlot γιατι είναι ένα κόκκινο κρασί , γευστικό με μέτρια περιεκτικότητα σε τανίνες τόσο ώστε να μαλακώνει το κρέας και διακριτικά να αναδεικνύει τη γεύση του. Εναλλακτικά , για μεγαλύτερη ένταση προτείνω ένα Cabernet Sauvignon ή ένα Pinot Noir

-Ιδανικά συνοδεύεται με πατάτες baby ή ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας και γλυκοπατάτας.

Καλή όρεξη.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...