tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χοιρινό μπούτι με πετιμέζι και βαλσαμικό ξύδι

Δε συμπαθώ τις γλυκές γεύσεις στα φαγητά αλλά αυτό εδώ το χοιρινό με τη μελωμένη κρούστα, τα αρώματα και το μαλακό , πεντανόστιμο κρέας του με έχει κάνει να αναθεωρήσω. Ομολογώ πως παρακολούθησα ένα βίντεο του Άκη Πετρετζίκη το οποίο δεν ακολούθησα πιστά, ούτε χρησιμοποίησα όλα τα υλικά που προτείνει. Απλά ήταν το ερέθισμα που κέντρισε την φαντασία μου και με έκανε να αυτοσχεδιάσω και να ακολουθήσω τα δικά μου βήματα , φέρνοντας τη συνταγή στα δικά μου μέτρα. Το πείραμα πέτυχε κι όσοι δοκίμασαν το φαγητό αναφώνησαν με ενθουσιασμό πως πρόκειται για φαγητό-λουκόυμι. Ανάμεσα στα υλικά  που κράτησα και που ομολογουμένως έκανε τη διαφορά ήταν το κύμινο…

xoirino petimezi1

Υλικά:

1 1/2 κιλό (περίπου) μπούτι χοιρινό

Αλάτι , πιπέρι

1/3 κ.γλ. κύμινο

80 ml λάδι

50 ml βαλσαμικό ξύδι (μήλου ή γενικά λευκό)

50 ml πετιμέζι

2 κ.σ. μουστάρδα

Λίγα μπαλάκια μπαχάρι

5-6 πατάτες

Αλάτι, πιπέρι , φρέσκια ρίγανη, θυμάρι

Λίγο ακόμα λάδι

xoirino petimezi2xoirino petimezi3xoirino petimezi4xoirino petimezi5xoirino petimezi6xoirino petimezi7xoirino petimezi8xoirino petimezi9xoirino petimezi10xoirino petimezi11xoirino petimezi14xoirino petimezi12xoirino petimezi13xoirino petimezi15xoirino petimezi16xoirino petimezi17

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το κρέας , το τοποθετούμε σε βάση κοπής , το αλατοπιπερώνουμε , πασπαλίζουμε με το κύμινο και το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Με τα δάχτυλα μας του κάνουμε μασάζ για λίγα λεπτά. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το κρέας ώστε να σχηματίσουμε πολλά καρέ και το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι , το πετιμέζι, το ξύδι και τη μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Περιλούζουμε το κρέας και ρίχνουμε το μπαχάρι. Σκεπάζουμε το σκεύος με λαδόκολλα κ από πάνω με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180ο και ψήνουμε για άλλη μιάμιση ώρα. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις πατάτες: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο . Προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη και τις τοποθετούμε  στο τηγάνι όπου τις σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Εναλλακτικά τις τοποθετούμε σε αλουμίνιο ταψάκι και τις ψήνουμε στο πολυφουρνάκι(ρομπότ) όπως έκανα εγώ. Το τελευταίο μισάωρο , ξεσκεπάζουμε το φαγητό, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του κρέατος με τη σάλτσα που είναι στο ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες , δυναμώνουμε για λίγο τη θερμοκρασία για να ροδίσει και να μελώσει το φαγητό.

Μεταφέρουμε σε πιατέλα , κόβουμε το κρέας σε χοντρές φέτες και σερβίρουμε με τη σαλτσούλα και τις πατάτες.

Καλή όρεξη.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...