Πίτα του βοσκού (shepherd pie)
- Hits: 676
Είναι μια αγαπημένη μου συνταγή που τη φτιάχνω χρόνια…Μα ακριβώς επειδή την αγαπώ πολύ , πάντα πειραματίζομαι, πάντα κάτι βελτιώνω και πάντα κάτι προσθέτω…Η αρχική , αυθεντική συνταγή βέβαια περιέχει αρνίσιο κιμά κι είναι το μόνο που δεν ακολουθώ γιατί δεν αγγίζει τις προτιμήσεις μου…Κατά τ’ άλλα , η πανδαισία σωταρισμένων λαχανικών σε συνδυασμό με τον αρωματισμένο κιμά και τον εμπλουτισμένο πουρέ με τυριά, βουτυράκι και κρόκους αυγών , συνθέτουν ένα ονειρικό αποτέλεσμα που απογειώνει τους γευστικούς κάλυκες. Το γκρατινάρισμά του δε , αναδεικνύει με τον πιο δελεαστικό τρόπο το πάντρεμα των υλικών αυτής της χωριάτικης πίτας…
Υλικά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μια φορά περασμένο από τη μηχανή)
5 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
1 έγχρωμη πιπεριά
2 κλωνάρια σέλερι
1 κούπα μπιζέλια
1 μεγάλη , ώριμη ντομάτα
1 κούπα χυμό ντομάτας
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. θυμάρι+πάπρικα
1/2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.σ. Worcester sauce
Αλάτι και πιπέρι
Για τον πουρέ:
1.100 γρ. πατάτες (καθαρό βάρος)
Αλάτι
80 γρ. βούτυρο
80 ml γάλα
2 κρόκους αυγών
120 γρ. τσένταρ+ένταμ (τριμμένα)
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα γυροφέρνουμε για λίγο στην κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε την πιπεριά , τα καρότα και το σέλερι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μαζί με τα λαχανικά ανακατεύοντας μέχρι αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στον χυμό ντομάτας κι ανακατεύουμε για λίγο. Το προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα μαζί με την φρέσκια ντομάτα , προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και την Worcester sauce. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου , μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να “δέσει” ο κιμάς (το αλεύρι βοηθάει σε αυτό). Τέλος προσθέτουμε και τα μπιζέλια , ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παράλληλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν (40-45 λεπτά). Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ ανάμιξης. Πιέζουμε τότε τις πατάτες με το εργαλείο του πουρέ (ή με τρυπητή κουτάλα) μέχρι να λιώσουν εντελώς. Προσθέτουμε τότε το βούτυρο ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί με τον πουρέ , το ίδιο κάνουμε στη συνέχεια με το γάλα. Χτυπάμε τότε τους κρόκους καλά με αυγοδάρτη και τους προσθέτουμε στον πουρέ ανακατεύοντας καθώς και τα τυριά!
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x30 και αδειάζουμε εκεί τον κιμά. Με ένα κουτάλι απλώνουμε τον κιμά και τον πιέζουμε ώστε να καλυφτεί ομοιόμορφα η βάση του σκεύους. Από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ κουταλιά-κουταλιά και τον απλώνουμε κι αυτόν ομοιόμορφα. Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμωτό σχέδιο σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 200ο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να σταθεροποιηθεί , σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!