Ρεβίθια στο τσικάλι (σιφνέικη ρεβιθάδα)
- Hits: 1613
Η Μάνια είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σίφνο ενώ κάποιες ανώτερες δυνάμεις συνομώτησαν και την έφεραν στην περιοχή μας όπου και διαμένει κάμποσα χρόνια τώρα…Όλοι έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε δοκιμάσει τα εδέσματα και τις νοστιμιές της , όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το ταλέντο μα και τις γνώσεις της γύρω από τη γαστρονομία. Ενα απόγευμα , εδώ και κάτι χρόνια με επισκέφτηκε στο σπίτι. Στο χέρι της κρατούσε μια σχετικά μεγάλη τσάντα με περιεγχόμενο περίεργου σχήματος…Αφού την καλοδέχτηκα , η τσάντα άνοιξε και το πολύτιμο δώρο αποκαλύφθηκε: Ήταν μια παραδοσιακή , σιφνέικη γάστρα για ρεβίθια , το λεγόμενο “τσικάλι” Τα μάτια μου έλαμψαν από χαρά και η χαρά μου πολλαπλασιάστηκε όταν η Μάνια μου είπε να φέρω μολύβι και χαρτί. “Γράψε” , μου είπε “ακριβείς οδηγίες για τη συνταγή της αυθεντικής σκεπασταριάς , ή σιφνέικης ρεβιθάδας στο τσικάλι”. Οι οδηγίες ήταν σαφείς , απέριτες και ακριβείς και σας τις παραθέτω. Για το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να πω τίποτα! Αν δεν έχεις μυρίσει αυτό τα άρωμα από το πολύωρο ψήσιμο της ρεβιθάδας κι αν δεν έχεις γευτεί αυτό το ολόγλυκο μελωμένο έδεσμα δεν έχεις ζήσει τίποτα…
Υλικά:
1/2 κιλό ρεβίθια
1 κοφτή χούφτα χοντρό αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κρασοπότηρο λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Νερό τόσο ώστε όταν μπουν τα ρεβίθια στο σκεύος , γέρνοντας τη γάστρα η επιφάνεια του νερού πρέπει μόλις να σκεπάζει τα ρεβύθια και να φτάνει από την άλλη μεριά στο χείλος όπου αρχίζει να στενεύει η γάστρα. (πρακτικά 5-6 ποτήρια νερό ανάλογα με την ποιότητα των ρεβυθιών αλλά και με το πόσο χυλωμένα τα θέλουμε).
Εκτέλεση:
Το πρωί βάζουμε τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κοφτή χούφτα χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε εκεί όλη την ημέρα να μουλιάζουν (θέλουμε να μουλιάσουν για 10-12 ώρες τουλάχιστον. Τότε στραγγίζουμε τα ρεβύθια , τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο τσικάλι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη , τα λάδι , το αλάτι , μπόλικο πιπέρι και το νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια κουτάλα , σκεπάζουμε το τσικάλι και το τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε για μία ώρα στους 250ο . Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120ο και ψήνουμε μέχρι το ξημέρωμα. Το πρωί που θα ανοίξουμε το τσικάλι θα ξεχυθούν έξοχα αρώματα και θα αντικρύσουμε ένα μελωμένο , υπέροχο φαγητό!
Καλή όρεξη!
Σημ. : Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε αρώματα όπως δάφνη , θυμάρι , δεντρολίβανο. Ωστόσο επειδή τα έχω δοκιμάσει σε όλες τις εκδοχές τους καμμιά δεν είναι καλύτερη από την απλή γεύση που χαρίζει το ψήσιμο στο πήλινο με τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο!