tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γεμιστά με ρύζι και λαχανικά

Τα γεμιστά τα λατρεμένα , τα υπέροχα…Το απόλυτο , παραδοσιακό , καλοκαιρινό comford food το οποίο δε χορταίνεται και δε συνηθίζεται ποτέ…Αυτή η μαγική στιγμή όπου η πόρτα του φούρνου ανοίγει και ξεχύνονται από μέσα όλα τα αρώματα του καλοκαιριού και όλες οι μυρωδιές της ελληνικής γης με τρελαίνει και θα με  τρελαίνει όσες  φορές κι αν επαναληφθεί…Σήμερα θα τα πειράξουμε ελαφρώς , θα ξεφύγουμε από το συνηθισμένο τρόπο παρασκευής και θα προσθέσουμε στη γέμιση μπόλικα επιπλέον λαχανικά , θα τα “περάσουμε” μαζί με το ρύζι από το τηγάνι και μετά θα γεμίσουμε και θα ψήσουμε τα γεμιστά μας. Με λίγα λόγια η γέμιση θα θυμίζει ένα ριζότο λαχανικών που θα κάνει τη γεύση ακόμα πιο γεμάτη και πιο πλούσια και τη διαδικασία παρασκευής  ακόμα πιο απολαυστική…

gemista me laxanika k ryzi1

Υλικά:

5 ντομάτες

2 πιπεριές (εγώ έβαλα μια κόκκινη και μια πράσινη)

3 μελιτζάνες

2 ξερά κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1 κολοκύθι μέτριο

1 καρότο μέτριο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

Μπόλικο φρέσκο δυόσμο

1 κούπα ρύζι (μισό νυχάκι-μισό γλασσέ)

1 κούπα ζωμό λαχανικών (ή το ανάλογο νερό με έναν κύβο λαχανικών)

1 κούπα ντοματοχυμό

10 κ.σ. λάδι για τη γέμιση

1/2 κούπα λάδι για το ψήσιμο

Αλάτι , θυμάρι και πιπέρι

1-2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

gemista me laxanika k ryzi2gemista me laxanika k ryzi3gemista me laxanika k ryzi4gemista me laxanika k ryzi5gemista me laxanika k ryzi6gemista me laxanika k ryzi7gemista me laxanika k ryzi8gemista me laxanika k ryzi9gemista me laxanika k ryzi10gemista me laxanika k ryzi11gemista me laxanika k ryzi12gemista me laxanika k ryzi13gemista me laxanika k ryzi14gemista me laxanika k ryzi15

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε  όλα τα λαχανικά από τα κοτσάνια τους . Κόβουμε το πάνω μέρος από τις μελιτζάνες , τις ντομάτες και τις πιπεριές  με ένα μαχαίρι και αδειάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι. Φυλάμε χωριστά το εσωτερικό από τις ντομάτες και τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού το εσωτερικό από τις μελιτζάνες . Ακόμα τρίβουμε το κολοκύθι , το καρότο , τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον τρίφτη.

Ρίχνουμε το λάδι (10 κ.σ.) σε μια απλωτή κατσαρόλα κι όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά (όχι το εσωτερικό από τις ντομάτες) και τα ανακατεύουμε να μαραθούν καλά. Τότε προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα μέχρι να καβουρδιστεί κι αυτό ελαφρά. Τώρα προσθέτουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και την κούπα ζωμό λαχανικών (ή μια κούπα χλιαρό νερό με έναν κύβο νοστιμιάς). Τα γυροφέρνουμε στην κατσαρόλα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τότε αλάτι , πιπέρι , θυμάρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο) και ανακατεύουμε καλά. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Αλατίζουμε το εσωτερικό των λαχανικών που έχουμε ετοιμάσει και με ένα κουτάλι τα γεμίζουμε ως πάνω. Αραδιάζουμε τα γεμισμένα λαχανικά στο ταψί μας (εγώ χρησιμοποιώ πήλινο) , σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και σκορπίζουμε ανάμεσα τις πατάτες. Περιλούζουμε με το ντοματοχυμό και με το ελαιόλαδο(1/2 κούπα) ,  πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι , πιπέρι και θυμάρι και ψήνουμε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μιάμιση ώρα περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...