Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κρέμα τυρί
- Hits: 1281
Πρόκειται για ένα υπέροχο φαγητό , σας διαβεβαιώνω…Πλούσια γεύση , ανεπανάληπτη υφή οπου η κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα και αρώματα που αποπλανούν τις αισθήσεις . Ένα πιάτο “ύμνος” στο καλοκαίρι , ένα φαγητό που θα ξετρελάνει όλους όσους θα το δοκιμάσουν παρ’ όλη την απλότητά του και τα εξίσου απλά υλικά του. Συχνά σκέφτομαι πως μερικά υλικά στην κουζίνα είναι πλασμένα για να συμπληρώνουν το ένα το άλλο…Αυτό συμβαίνει με τη μελιτζάνα και το τυρί: Ένα ακαταμάχητο δίδυμο που μαζί με το άρωμα του φρέσκου βασιλικού κάνει θαύματα.
Υλικά:
4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
Αλάτι , πιπέρι , λάδι και θυμάρι για το ψήσιμο
Για τη γέμιση:
250 γρ. τυρί ρικότα ή κρέμα τυρί ή ανθότυρο
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 μεγάλο αυγό
Μια χούφτα ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Για τη σάλτσα:
250 γρ. σάλτσα passata ντομάτας
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 σελίδα σκόρδο τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
και μπόλικο μαϊντανό
Αλάτι , πιπέρι και πάπρικα γλυκιά
Για το ψήσιμο:
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
Λίγο φρέσκο βασιλικό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες , τις στεγνώνουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού και τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώει λαδόκολλα. Τις αλατοπιπερώνουμε , τις ραντίζουμε με αρκετό λάδι , τις πασπαλίζουμε με θυμάρι και τις ψήνουμε στους 200ο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι μελιτζάνες.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και αφού έρθει σε βρασμό , χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να “δέσει” η σάλτσα.
Ετοιμάζουμε και τη γέμιση:Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το τυρί-κρέμα , το γιαούρτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και τα ανακτεύουμε ζωηρά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν η σάλτσα ετοιμαστεί ρίχνουμε μερικές κουταλιές σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20x26 και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την αναάποδη του κουταλιού σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Στο μεταξύ έχουν ψηθεί οι φέτες μελιτζάνας οπότε παίρνουμε μια φέτα , αδειάζουμε πάνω της μια κουταλιά από τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλή την επιφάνειά της . Την τυλίγουμε σε ρολό και την τοποθετούμε στο πυρίμαχο σκεύος. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να γεμίσει το σκεύος μας. Με την υπόλοιπη σάλτσα σκεπάζουμε τα ρολάκια μελιτζάνας και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη μοτσαρλελα. Ψήνουμε στους 200ο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς , πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρυμε.
Καλή όρεξη…
Σημ. : -Στα υλικά της γέμισης προτείνω ανθότυρο ή κρέμα τυρί ή ρικότα…Η δική μου αγαπημένη πρόταση είναι με τυρί ρικότα γιατί η γεύση του είναι τόσο υπόξινη όσο πρέπει και η υφή του τόσο βελούδινη όσο πρέπει. Ωστόσο και τα υπόλοιπα τυριά χαρίζουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.
-Αντί για σχοινόπρασο που επίσης θεωρώ ότι χαρίζει διακριτικά το άρωμα και τη σπιρτάδα που χρειαζεται , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα-δυο φρέσκα κρεμμυδάκια.