Τριβελάκι ολικής άλεσης με σάλτσα στο φούρνο (au gratin)
- Hits: 1085
Πριν κάποια χρόνια τα ζυμαρικά με αλλαντικά και τυριά “γκρατιναρισμένα” στο φούρνο με κρέμα γάλακτος ή κάποια άλλη σάλτσα θεωρούνταν ένα “πρωτοποριακό” πάτο. Τώρα πια διεκδικεί το τίτλο του comfort food και θεωρείται ένα κλασικό πιάτο , μια σταθερή αξία στο οικογενειακό τραπέζι και στις καθημερινές , διατροφικές συνήθειες μιας οικογένειας. Αυτή τη φορά το πυρέξ μου το ετοίμασα με ιδιαίτερη σπουδή και πολλή φροντίδα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Δε χρησιμοποίησα μόνο κρέμα γάλακτος αλλά αξιοποίησα το υγρό που προέκυψε από το βράσιμο των ζυμαρικών μαζί με μια αρωματική σάλτσα ντομάτας που έδεσε πολύ αρμονικά με τα αλλαντικά και τα τυριά. Τόσο απλά , τόσο γευστικά…
Υλικά:
1 πακέτο τριβελάκι ολικής άλεσης (500 γρ.)
1 κουτί ντοματάκι κονκασέ
5 κ.σ. λάδι
Θυμάρι , πάπρικα , βασιλικό , σκόρδο σε σκόνη , αλάτι και πιπέρι
1 χούφτα τριμμένη μυζήθρα
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
4-5 φέτες μπέικον
4-5 φέτες φιλέτο γαλοπούλας καπνιστό
200 γρ. ένταμ
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
2 κουτάλες της σούπας (αυτή που σερβίρουμε) υγρό από τα βρασμένα ζυμαρικά
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που υποδεικνύει η συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και τα γυρίζουμε πίσω στην κατσαρόλα. Φυλάμε το αμυλούχο νερό που χρειαζόμαστε.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα τη ντομάτα με το λάδι και τα αρωματικά , το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε , ανακατεύοντας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μυζήθρα και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το περιεγχόμενο μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x30 και σκορπίζουμε ανάμεσα τα αλλαντικά ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος , το αυγό και το αμυλούχο νερό και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιλούζουμε τα ζυμαρικά όπως είναι μέσα στο πυρέξ και σκορπίζουμε στην επιφάνειά του το ένταμ τριμμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμέμο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Μόλις είναι έτοιμο , περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη.