Ριζότο με λαχανικά , μπέικον , τζίντζερ και κρεμμύδι
- Hits: 808
Μπορεί να μην έχω πάντα έμπνευση να προλογίσω ένα πιάτο , ούτε να το φωτογραφίσω τόσο δελεαστικά ώστε να εντυπωσιάζει μα σχεδόν πάντα έχω το κέφι και την έμπνευση να δημιουργήσω ένα πιάτο , να συνδυάσω υλικά και να “δέσω” γεύσεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και σήμερα: Δεν έχω και πολλά να πω , δεν περισσεύουν οι σκέψεις και τα συμπεράσματα μα εκείνο που ξέρω είναι πως όταν έκανα μια γυροβολιά στα ντουλάπια , στο ψυγείο και στο πανέρι του πάγκου της κουζίνας συνέλαβα το πιάτο αμέσως. Δε μπορώ να πω ότι τα υλικά είναι σπουδαία και σπάνια μα είναι άξια να μας ικανοποιήσουν και να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στο πετρογκάζ με συνεργούς ένα γουόκ , μια ξύλινη κουτάλα και μπόλικη αγάπη….
Υλικά:
300 γρ. ρύζι αρμπόριο
2 κούπες ανάμικτα λαχανικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
130 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον
1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
6-8 κ.σ. λάδι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό με κύβο νοστιμιάς (ζεστό) -ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω
Αλάτι και μίγμα πιπεριών
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε καλά και όταν ροδίσει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον. Το ροδίζουμε κι αυτό και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα ανάμικτα λαχανικά και το τζίντζερ. Όταν σωταριστούν καλά και στεγνώσουν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με σκοπό να καβουρδιστεί. Προσθέτουμ αλάτι και πιπέρι. Αρχίζουμε τότε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών και να ανακατεύουμε. Όταν απορροφηθεί , συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλο λίγο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός , να έχει απορροφηθεί από το ρύζι κι αυτό να είναι μαλακό στο εσωτερικό του. Τέλος προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας , ανακατεύουμε λίγο ακόμα και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
Καλή όρεξη!