Σούπα βελουτέ με φιλέτα βακαλάου και τζίντζερ
- Hits: 1829
Λατρεύω τις βελουτέ σούπες…μου αρέσει που παίζουν με τα χρώματα και τα αρώματα…Ανάλογα με τα υλικά που θα αναμίξει κανείς μέσα , μπορεί να πάρουν κοκκινωπό , ροζ , πορτοκαλί , κίτρινο , ακόμα και πράσινο χρώμα και δεν πρέπει να το αγνοούμε κι αυτό. Το πρώτο που χορταίνει , λένε , είναι το μάτι και τι πιο όμορφο από ένα πιάτο με γλυκό , πορτοκαλί χρώμα , στολισμένο με κόκκινες , μικρές νιφάδες από μπούκοβο…Παράλληλα η υφή τους με γοητεύει , ενώ η γεύση τους κρύβει ένα μυστήριο λόγω της ανάμιξης των υλικών. Τις προάλλες μια μικρή αδιαθεσία (θα το έλεγε κανείς και πρόφαση εκ μέρους μου) μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια υπέροχη βελουτέ ψαρόσουπα. Το μπούκοβο , το ψάρι , τα υπόλοιπα υλικά μα κυρίως το τζίντζερ μετέτρεψαν τη σούπα μου σε μια μοναδική βελούδινη απόλαυση με μόνη εναλλαγή του κόκκους από πλιγούρι που χάριζαν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση!
Υλικά:
6-8 φιλετάκια βακαλάου
2 μέτριες πατάτες
1 μεγαλούτσικο καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ώριμη ντομάτα
2 κυβάκια φρέσκου τζίντζερ
1 κ.σ. (κοφτή) μπούκοβο
1 χούφτα πλιγούρι
Χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι
Λίγο θυμάρι
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα τρεις κούπες νερό , το λάδι , τις πατάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες , το καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές ροδέλες , το κρεμμύδι ολόκληρο , τη ντομάτα ψιλοκομμένη , το μπούκοβο , το θυμάρι και αλατοπίπερο. Περιμένουμε να έρθει σε βρασμό η σούπα , χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία , σκεπάζουμε και βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.Αν δούμε στο τέλος ότι χρειάζεται , προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Βγάζουμε τότε από μέσα με μια τρυπητή κουτάλα τις πατάτες , τα καρότα και το κρεμμύδι με λίγο από το ζωμό και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Αλατίζουμε τα φιλέτα βακαλάου και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τζίντζερ , το χυμό λεμονιού και το πλιγούρι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Όταν βράσει το ψάρι , το τοποθετούμε σε μια πιατέλα κι αν θελουμε προσθέτουμε και το τζίντζερ στο μπλέντερ (το προτείνω) . Πολτοποιούμε τότε το περιεγχόμεο του μπλέντερ και το προσθέτουμε στο ζωμό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως , προσθέτοντας μέσα στη σούπα λίγα κομμάτια βακαλάου!
Καλή όρεξη!
Σημ. : Εννοείται πως αν το προτιμούμε , μπορούμε να αυξήσουμε ή να ελαττώσουμε τις ποσότητες των αρωματικών και του λεμονιού. Ωστόσο με τις αναλογίες που προτείνω πετυχαίνουμε μια πολύ ισορροπημένη γεύση!