tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες (και 3 προϋποθέσεις για τέλειο ψητό)

Πιο κλασικό απ’ αυτό το φαγητό δε γίνεται…Είναι αυτό που απαντούν τα πιτσιρίκια όταν τα ρωτούν ποιό είνια το αγαπημένο σου φαγητό , είναι αυτό που επιλέγουμε όταν δεν έχουμε πολλά χρονικά περιθώρια κια θέλουμε να “κάνουμε τραπέζι” σε κάποιον απρόσμενο επισκέπτη, είναι από τα πρώτα φαγητά που μαθαίνει να φτιάχνει ο καθένας στα φοιτητικά ακόμα χρόνια , τελικά είναι αυτό που λέμε : all time classic…Δεν έχω και πολλά να πω γι’ αυτό το φαγητό ως προς την κατασκευή αφού λίγο-πολύ όλοι το καταφέρνουμε. Θα σταθώ σε κάποια σημεία μόνο που απογειώνουν το φαγητό αυτό και το κάνουν σωστό “λουκούμι”

mprizoles foyrnoy1

Υλικά:

4 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες
5-6 μέτροες πατάτες
Χυμό από δυο ζουμερά λεμόνια
1 κρασοπότηρο λάδι
Αλάτι , πιπέρι
4-5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη

mprizoles foyrnoy2mprizoles foyrnoy3mprizoles foyrnoy4mprizoles foyrnoy5

Εκτέλεση:

Το πρώτο απαραίτητο στοιχείο για ένα υπέροχο ψητό είναι να χρησιμοποιήσουμε ταψί αλουμινίου κι αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία του μεταδίδεται πιο γρήγορα στο κρέας ώστε να ψηθεί με τον καλύτερο τρόπο και να έχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά . Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε μπόλικο λεμόνι και ΦΡΕΣΚΙΑ ρίγανη στο φαγητό γιατί τα δύο αυτά υλικά του χαρίζουν πολύ ιδιαίτερη γεύση και το τρίτο είναι ο τρόπος ψησίματος που θα δούμε πιο κάτω:
Πλένουμε τις μπριζόλες , τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί . Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε κυδωνάτες και τις τοποθετούμε κι αυτές στο ταψί αφού τις αλατοπιπερώσουμε. Ρίχνουμε στο ταψί το λάδι , το χυμό λεμονιού και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα κλαράκια της φρέσκιας ρίγανης (δε βάζουμε νερό στο φαγητό , τα υγρά των υλικών και ο χυμός λεμονιου φτάνει). Κινούμε με κυκλικές κινήσεις το ταψί για να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά και να ενωθούν τα υγρά και τα αρώματα και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 210ο , στην τελευταία σχάρα ,  για 40 λεπτά περίπου μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το κρέας έχει ροδίσει για τα καλά . Αυτό το κάνουμε για να “αρπάξει” το κρέας εξωτερικά , να σχηματίσει μια κρούστα και να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο στο εσωτερικό του...Τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170ο και σιγοψήνουμε το φαγητό μέχρι να “γίνει" το κρέας και οι πατάτες να πάρουν ένα ωραίο , καστανό χρώμα. Αν χρειαστεί γυρίζουμε τις μπριζόλες τα τελευταία 15 λεπτά για να ροδίσουν ομοιόμορφα κι από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε αμέσως…
Καλή όρεξη.
Σημ. : Αν περισσέψει φαγητό , το μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος , γυάλινο κατά προτίμηση ή ανοξείδωτο μιας και το υλικό του αλουμινίου δεν ενδείκνυται για φύλαξη τροφίμων.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...