tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κεφτεδάκια με άγρια χόρτα φρικασέ

Κεφτεδάκια αρνίσια με χόρτα και μυρωδιές ήταν η αρχική πρόταση αλλά με μένα τα πράγματα συνέβησαν ως εξής: Τις προάλλες που ο καιρός ήταν θαυμάσιος βρέθηκα σε ένα χωράφι και μάζεψα ολόδροσα , τρυφερά ραδίκια , χειροβότανα και ζωχούς…Όταν τα έβρασα ήταν τόσο ζωντανά , τόσο νόστιμα , τόσο υπέροχα που με προκάλεσαν να τα αξιοποιήσω κάπως αλλιώς…δεδομένου ότι τα άγρια χόρτα τα απολαμβάνουμε πολύ συχνά με χοιρινό αυγολέμονο σκέφτηκα να φτιάξω κεφτεδάκια με χοιρινό (και μοσχαρίσιο) κιμά και να προσεγγίσω έτσι την αρχική πρόταση…Το αποτέλεσμα; Εκπληκτικό!

Δείτε το :

keftedakia frikase1

Υλικά :


Για τα κεφτεδάκια:
700 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση με προζύμι)
10 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
Χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό λεμόνι
1 αυγό
Λίγο ψιλοκομμένο μαίντανό
Αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον :
1/2 κ. άγρια χόρτα (ραδίκια , ζωχούς , χειροβότανα κ.λ.π.)
1 πράσο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 κ.σ. λάδι
Αλάτι , πιπέρι και λίγη πάπρικα γλυκιά
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
2 μεγάλα , ζουμερά λεμόνια

keftedakia frikase2keftedakia frikase3keftedakia frikase4keftedakia frikase5keftedakia frikase6keftedakia frikase7keftedakia frikase8keftedakia frikase9keftedakia frikase10keftedakia frikase11

Εκτέλεση:
-Πρώτα ετοιμάζουμε τα χόρτα: Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε πάρα πολύ σχολαστικά και τα βράζουμε σε άφθονο , αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπωλ με μπόλικο νερό μουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί μέχρι να μαλακώσει καλά! Αφαιρούμε τότε την κόρα , το στίβουμε δυνατά και το προσθέτουμε σε μια λεκάνη. Εκεί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Πλάθουμε τότε μετρίου μεγέθους κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι. Λαδώνουμε την επιφάνειά τους με λίγο λάδι ακόμα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν αλλά όχι να στεγνώσουν. Τα αφήνουμε να σταθούν για λίγο και συνεχίζουμε….
-Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο και σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν. Τότε προσθέτουμε τα χόρτα και τα γυροφέρνουμε κι αυτά με το λάδι ώστε να τσιγαριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και πάπρικα και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τότε στην κατσαρόλα  τους κεφτέδες , προσθέτουμε και μισό ποτηράκι νερό , περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό , το σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά το πολύ!
Αυγοκόβουμε το φαγητό σύμφωνα με τη βασική συνταγή , ανακατεύουμε με προσοχή και σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Είναι πεντανόστιμο…Καλή όρεξη!
Σημ. : -Τη συνταγή για το αυγολέμονο θα βρείτε αν κάνετε “κλικ” εδώ.
-Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε χόρτα του αγρού , μπορούμε να χρησμοποιήσουμε “ήμερα” αυτά που βρίσκουμε στο μανάβικο της γειτονιάς. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταμναγκάθι που θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ.
-Το φαγητό αυτό θέλει μπόλικο λεμόνι , ας μην του το στερήσουμε...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...