tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

Λατρεύω αυτό το φαγητό!…Εκτός του ότι ο γαύρος είναι ένα λατρεμένο,καλοκαιρινό ψαράκι έτσι κι αλλιώς , το απογειώνουμε με τον τρόπο που το μαγειρεύουμε και το κάνουμε ακαταμάχητο : Θα ψηθεί αλλά δε θα ξεροψηθεί , ούτε θα στεγνώσει γιατί θα είναι σκεπασμένο με φρέσκες , ζουμερές ροδέλες ντομάτας οι οποίες τελικά θα γίνουν το υπέροχο συμπλήρωμα του πιάτου , θα αρωματιστεί με δροσερό , φρέσκο μαϊντανό , κρεμμύδι και σκορδάκι και θα “λουστεί” στο ελαιόλαδο , θα συνοδευτεί με καψαλισμένο ψωμί ή κριθαροκουλούρα και λίγο λευκό , παγωμένο κρασί . Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας και αν ακόμα δε σας ήρθε στο νου η φράση “ελληνικό καλοκαίρι” σα συνώνυμο αυτού του πιάτου σημαίνει πως πρέπει να κοιτάξω να διορθώσω τον τρόπο γραφής μου…

gayros ntomata1
Υλικά :


700 γρ. φρέσκο γαύρο
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι κομμένο  σε φέτες
2 μεγάλες , φρέσκες ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες (προαιρετικά καθαρίζουμε τις ντομάτες από τη φλούδα τους)
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδου  ψιλοκομμένες
Αλάτι και πιπέρι
100  ml ελαιόλαδο

gayros ntomata2gayros ntomata3gayros ntomata4gayros ntomata5


Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια από τους γαύρους , τους πλένουμε πολύ καλά και τους στραγγίζουμε . Τους τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράνε απλωτά και όχι στριμωγμένα ούτε να σκεπάζει ο ένας τον άλλο . Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τα ψάρια με το κομμένο κρεμμύδι έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια στρώση . Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί το ψιλοκομμένο σκόρδο και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό . Από πάνω αραδιάζουμε τις ροδέλες ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα ώστε να “νοστιμίσουν” κι αυτές . Περιλούζουμε το φαγητό με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν καλά τα ψάρια και οι ντομάτες να έχουν  ροδοψηθεί κι αυτές . Ελέγχουμε κι αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγο ακόμα μόνο με την κάτω αντίσταση ώστε να “μελώσει” το φαγητό και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά (αυτό εξαρτάται από το φούρνο μας αλλά και από τις ντομάτες).
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...