tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ταλιατέλες με προσούτο και αποξηραμένους βωλίτες

Το πιάτο αυτό δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο ως προς την τεχνική αλλά έχει τεράστια αξία γιατί περιέχει υλικά-βόμβα : το ένα είναι το προσούτο που δίνει το αξεπέραστο και φίνο άρωμά του, ας είναι σε μικρή ποσότητα και το άλλο είναι ένας βασιλιάς (και λίγα λέω)…πρόκειται για τον αποξηραμένο βωλίτη που δεν είναι τυχαίο ότι η λαϊκή του ονομασία είναι “βασιλομανίταρο” και αναζητώντας το στο διαδίκτυο με μια πρόχειρη αναζήτηση χαρακτηρίζεται σαν ένα υλικό μεγάλης γαστρονομικής αξίας..Είχα την τιμή  συμμετέχοντας σε έναν διαγωνισμό της εξαιρετική διαδικτυακής ομάδας ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ  να λάβω σαν δώρο ένα “ουκ ευκαταφρόνητο” πακέτο με αποξηραμένους βωλίτες που αξιοποίησα δεόντως…

taliateles prosoyto1
Υλικά :


300 γρ. ταλιατέλες
1 γεμάτη χούφτα αποξηραμένους βωλίτες
100 γρ. προσούτο κομμένο σε κομμάτια
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα σε κυβάκια
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
10 κ.σ. λάδι
1/2 ποτηράκι κρασί (λευκό ή ροζέ)
1 χούφτα φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα

taliateles prosoyto2taliateles prosoyto3taliateles prosoyto4taliateles prosoyto5taliateles prosoyto6taliateles prosoyto7taliateles prosoyto8taliateles prosoyto9taliateles prosoyto10taliateles prosoyto11


Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπωλ με μια κούπα νερό μέχρι να μαλακώσουν . Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό ένα λεπτό λιγότερο από την αναγραφόμενη ώρα βρασμού . Φυλάμε μια κούπα αμυλούχο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών , τα σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Παράλληλα σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι . Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μανιτάρια (φυλάμε το νερό με τα υγρά των μανιταριών) και τα προσθέτουμε κι αυτά (τα μανιτάρια). Τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το κρασί . Προσθέτουμε την ντομάτα , το προσούτο , το αλατοπίπερο , το υγρό των μανιταριών , περιμένουμε να πάρει βράση , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά . Τέλος προσθέτουμε το υγρό των ζυμαρικών που έχουμε φυλάξει  , το βασιλικό και τις ταλιατέλες , ανακατεύουμε με προσοχή , περιμένουμε να πάρει μια-δυο βράσεις για να ενωθούν και να “δέσουν” τα υλικά . Σερβίρουμε με μπόλικη παρμεζάνα και λίγο πιπέρι ακόμα!
Καλή όρεξη!
Δυο λόγια ακόμα :
-Αποξηραμένους βωλίτες θα βρούμε σε καταστήματα τροφίμων ή παραδοσιακών προϊόντων και σε ορισμένα σούπερ μάρκετς . Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία φρέσκων μανιταριών και μια κούπα ζωμό λαχανικών ή κρέμα γάλακτος.
-Την ανάρτηση αυτή τη χρωστούσα εδώ και πολύ καιρό στον εξαιρετικό φίλο Πάνο Διαμαντόπουλο από την Καστοριά , ένα γνήσιο Μακεδόνα που εκτιμώ για την αυθεντική προσωπικότητά του και τον ντόμπρο χαρακτήρα του.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...