Ριζότο με γαρίδες
- Hits: 3041
Πόσο αγαπώ το ριζότο!…με λαχανικά , με αρώματα , με μανιτάρια , με θαλασσινά…γλασερό ρυζάκι , σιγομαγειρεμένο , εμπλουτισμένο με όλα τα αρώματα του κήπου , χιλωμένο και κρεμαριστό . Η βάση είναι απλή : σωτάρουμε τα υλικά που θέλουμε να ενσωματώσουμε , προετοιμάζουμε έναν αρωματικό ζωμό της προτίμησής μας και σιγομαγειρεύουμε , έτσι αργά και ηδονικά το ρύζι μας μέχρι να δώσει όλο του το άμυλο και να χιλώσει όσο δεν παίρνει…Αυτό με τις γαρίδες είναι το αγαπημένο μου…με απλά αλλά δυνατά αρώματα (αυτό του ούζου κι αυτό του μάραθου)…και με πιπέρι...μπόλικο πιπέρι στο σερβίρισμα και λίγο λευκό , δροσερό κρασί…
12-15 μεγάλες γαρίδες
2 φλ. τσ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
10 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα ντοματάκι κονκασέ
1 χούφτα ψιλοκομμένο μάραθο και λίγο άνιθο
60 ml. ούζο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες , αφαιρούμε το εντεράκι και τις ακαθαρσίες και τα πλένουμε με άφθονο νερό . Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα 7 φλ. τσ. νερό , προσθέτρουμε τις γαρίδες και λίγο αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου . Παράλληλα καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφήνουμε λίγο στην ουρά τους για ομορφιά . Τις πλένουμε πολύ σχολαστικά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά! Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος και τα κεφάλια έχουν βράσει τα πιέζουμε με μια κουτάλα ώστε να στραγγίσουν καλά και να δώσουν όλη την “ουσία” τους . Τότε σουρώνουμε το περιεγχόμενο της κατσαρόλας και φυλάμε το ζωμό .
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε τις 4 κ.σ. από το λάδι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά τις γαρίδες κι από τις δύο πλευρές . Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη . Προσθέτουμε τότε και τις άλλες 6 κ.σ. λάδι και σωτάρουμε το κρεμμυδάκι . Όταν μαραθεί και ροδίσει , προσθέτουμε το ρύζι και το καβουρδίζουμε κι αυτό . Σβήνουμε τότε με το ούζο και περιμένουμε ένα -δυο λεπτά ανακατεύοντας . Προσθέτουμε τότε τις ντομάτες και το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε . Όταν πάρει βράση , αρχίζουμε να προσθέτουμε μια-μια κουταλιά το ζωμό από τα κεφάλια . Ανακατεύουμε κι όταν έχει απορροφήσει το ρύζι όλο το υγρό τότε προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά . ΄Οταν μας έχει μείνει περίπου 1 1/2 φλ. τσ. ζωμός προσθέτουμε και τις γαρίδες που περιμένουν στο πλάι . Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο . Όταν έχει τελειώσει όλος ο ζωμός και έχει απορροφηθεί εντελώς από το ρύζι , το ριζότο είναι έτοιμο . Σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
Καλή όρεξη!