tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βακαλάος τηγανιτός με κουρκούτι σόδας

Δεν ξέρω πόσες φορές το χρόνο μπορεί να απολαμβάνει η κάθε ελληνική οικογένεια αυτόν τον ψαρομεζέ…εγώ θα αραπριθμήσω τουλάχιστον τρεις από αυτές! Μια φορά στρώνουμε το γιορτινό μας τραπέζι με μπακαλιάρο τηγανιτό στις 25 Μαρτίου , μία ακόμα φορά την Κυριακή των Βαΐων και άλλη μία φορά στις 6 Αυγούστου , στη γιορτή του Σωτήρος …Εννοείται πως τον ακολουθεί η λατρεμένη και παινεμένη σκοραλιά!…Πολλοί αλευρώνουν το ψάρι και απλά το τηγανίζουν , άλλοι πάλι ετοιμάζουν κροκέτες βακαλάου , άλλοι ετοιμάζουν ένα κουρκούτι με νωπή μαγιά ή με μπύρα…εγώ πάλι ετοιμάζω κουρκούτι με αλεύρι και σόδα , τηγανίζω και ετοιμάζω νοστιμότατες και παράλληλα τραγανές μερίδες από αφράτο βακαλάο…

mpakaliaros koyrkoyti1

Υλικά :


4 φέτες φιλεταρισμένου βακαλάου κομμένες σε μέτρια κομμάτια
Αλάτι
Λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κομμάτια του ψαριού
Για το κουρκούτι:
1 κούπα φαρίνα κοκ.
200 ml. σόδα αναψυκτικό
Λίγο αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (μισό ηλιέλαιο , μισό ελαιόλαδο)

mpakaliaros koyrkoyti2mpakaliaros koyrkoyti3mpakaliaros koyrkoyti4mpakaliaros koyrkoyti5mpakaliaros koyrkoyti6mpakaliaros koyrkoyti7mpakaliaros koyrkoyti8mpakaliaros koyrkoyti9

Εκτέλεση:

-Αν χρησιμοποιήσουμε παστό βακαλάο πρώτα θα τον ξαλμυρίσουμε για 2 ημέρες σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό , αλλάζοντάς το ανά 8ωρο (αφού τον έχουμε κόψει σε μέρίδες) . Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο βακαλάο απλά τον φιλετάρουμε , τον αλατίζουμε και προχωρούμε στη διαδικασία . Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο , τον ξεπαγώνουμε λίγες ώρες πριν , τον αλατίζουμε και συνεχίζουμε…
-Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη φαρίνα και λίγο αλάτι . Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ώστε να εξαφανιστούν τα σβωλάκια αλευριού και να έχουμε έναν λείο , παχύρευστο χιλό .
-Βάζουμε το λάδι στη φωτιά , σε βαθύ σκεύος να ζεσταθεί πολύ καλά .
-Αφού έχουμε ετοιμάσει τις μερίδες του βακαλάου όπως αναφέραμε πιο πάνω , τις ρίχνουμε μαζί με λίγο αλεύρι σε μια σακκουλίτσα (τύπου poly bag) και τις αλευρώνουμε . Τινάζουμε ένα-ένα κομμάτι ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και το βυθίζουμε μέσα στο κουρκούτι . Το κρατάμε με ένα πιρούνι για λίγο στον αέρα ώστε  να στραγγίσει αρκετά και το ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με λίγα κομμάτια βακαλάου ακόμα . (Φροντίζουμε να μη ρίξουμε πολλά κομμάτια μαζί μέσα στο λάδι για να μην κολλήσουν και δεν καλοτηγανιστούν ). Όταν ροδίσουν από τη μία μεριά τα γυρίζουμε και από την άλλη για να πάρουν χρώμα . Τα γυρίζουμε πάλι και πάλι μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι το ψάρι έχει τηγανιστεί καλά μέχρι μέσα . Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να φροντίζουμε ώστε οι φέτες του βακαλάου να είναι αρκετά λεπτές . Στα μισά της διαδικασίας αν δούμε ότι το λάδι ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία , χαμηλώνουμε λίγο το μάτι της κουζίνας. Όταν το ψάρι είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για τα αποφύγουμε μια ποσότητα λαδιού .
Όταν τελειώσουμε όλη τη διαδιακσία τηγανίσματος , τοποθετούμε τις μερίδες βακαλάου σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με λίγες φέτες λεμονιού.
Εννοείται ότι συνοδεύουμε "δια νόμου” το βακαλάο με παραδοσιακή , πεντανόστιμη σκορδαλιά . (Συνταγή για σκορδαλιά θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ) και φυσικά με φρέσκο ψωμί και μπόλικο κρασάκι!
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...