Ψάρια ψητά στη σχάρα με λαδολέμονο
- Hits: 2169
Το κλασικό , το υπέροχο , το υγιεινό , το ακαταμάχητο , το αγαπημένο πιάτο! Ψάρια ψητά στη σχάρα με την καταπληκτική , ροδοψημένη πετσούλα τους , με το αλάτι να κάνει την ωραία και τραγανή κρούστα , και το λαδολέμονο να τα περιλούζει και να τα απογειώνει…Η συνοδεία σαλάτας ή βραστών χορταρικών όχι μόνο θεωρείται απαραίτητη αλλά επιβάλλεται…και βέβαια το ζυμωτό ψωμάκι και το λευκό κρασί . Το μόνο που μένει είναι να καταφύγουμε στον ψαρά της γειτονιάς να μας προμηθεύσει τα ιδανικά ψάρια της κάθε εποχής και να βάλουμε όλο το μεράκι και την αγάπη μας στο ψήσιμό τους…
Υλικά :
3-4 ψάρια ιδανικά για ψήσιμο περίπου 300 γρ. το καθένα
1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι και λίγο λάδι για το ψήσιμο
Για το λαδολέμονο :
10 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
1/3 κ.γλ. αλάτι
Ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια , τα πλένουμε πολύ σχολαστικά και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να στραγγίζουν και να μη μένουν μέσα στα υγρά . Αν θέλουμε να τα ψήσουμε μετά από ώρα τα τοποθετούμε στο ψυγείο . Δεν τα αλατίζουμε σ’ αυτή τη φάση διότι χάνουν τη φρεσκάδα τους καθώς το αλάτι αρχίζει να τα “ψήνει”και γίνονται “παστά”. Όταν έρθει η ώρα να τα ψήσουμε παίρνουμε ένα ταψί ανάλογου μεγέθους και τοποθετούμε μέσα σ’ αυτό μια σχάρα . Τότε βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο και ΤΟΤΕ τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά τους και εξωτερικά κι από τις δύο πλευρές . Αραδιάζουμε μέσα στην κοιλιά τους 3-4 φέτες λεμονιού στο καθένα . Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα για να μην κολλήσουν τα ψάρια και στη συνέχεια λαδώνουμε τα ψάρια κι από τις δυο πλευρές τους . Τα τοποθετούμε πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου , στους 200ο , σε καλά προθερμασμένο φούρνο . O χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών . Δε χρειάζεται να τα γυρίσουμε και να τα "ταλαιπωρήσουμε" , καθώς ψήνονται μια χαρά στις αντιστάσεις και από τις δύο πλευρές .
Όταν ψηθούν τα μεταφέρουμε στην πιατέλα και τα περιλούζουμε με το λαδολέμονο που έχουμε ετοιμάσει από πριν ως εξής : τοποθετούμε το λάδι , το λεμόνι και το λίγο αλάτι , το οποίο εδώ παίζει το ρόλο του πηκτικού μέσου , σε ένα μπωλάκι και τα χτυπάμε δυνατά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μια αραιή κρέμα . Περιλούζουμε αμέσως τα ψάρια , πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως…
Καλή όρεξη!
Σημ.: - Ιδανικά ψάρια για ψήσιμο θεωρούνται η συναγρίδα , το φαγκρί , ο σαργός , η σφυρίδα , το μουρμούρι και τα πιο λιπαρά , τσιπούρα ή λαυράκι…