tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αρνί με πατάτες στο φούρνο

Δεν το φτιάχνω και πολύ συχνά αυτό το φαγητό…μια-δυο φορές το χρόνο! Αλλά όταν θα το φτιάξω , θα το περιποιηθώ δεόντως και θα το απολαύσουμε δεόντως…Δε θέλω να είναι ένα απλό ψητό με πατάτες που το ρίχνουμε στο φούρνο και το βγάζουμε μετά από δυο-τρεις ώρες …και αυτό ήταν όλο . Το προσέχω πάρα πολύ , το ετοιμάζω στο ταψί με φροντίδα και αγάπη και το καλοψήνω . Θέλω να είναι ένα φαγητό-ποίημα καθώς πολύ δίκαια λένε : “το αρνάκι είναι ο βασιλιάς του κρέατος” . Το αρωματίζω με σκορδάκι και φρέσκια ρίγανη , το περιλούζω με μπόλικο χυμό λεμονιού , υλικά που θεωρώ απαραίτητα για την επιτυχία του και το ψήνω έτσι ώστε να μελώσει και να γίνει ένα “θαύμα”.
Δείτε το :

arnaki foyrnoy1
Υλικά :


3 κιλά αρνάκι (μπροστινό και μπούτι)
8 μέτριες πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
Χυμό από 3 λεμόνια
1 κρασοπότηρο λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδου κομμένες στα 4
1 χούφτα κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

arnaki foyrnoy2arnaki foyrnoy3arnaki foyrnoy4arnaki foyrnoy5

{/webgallery}
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί . Το αλατοπιπερώνουμε και αφού σχηματίσουμε σχισμές με ένα κοφτερό μαχαίρι στο κρέας , μπήγουμε μέσα τα κομμάτια σκόρδου . Ετοιμάζουμε και τις πατάτες , τις αλατοπιπερώνουμε κι αυτές και τις τοποθετούμε στο ταψί . Περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού και το λάδι και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα κλωνάρια φέσκιας ρίγανης . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μιάμιση ώρα . Τότε βγάζουμε το ταψί απ’ το φούρνο , χωρίζουμε  τις πατάτες σε ένα μικρότερο ταψί με λίγα από τα υγρά του ψητού  και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το κρέας που αφήσαμε στο μεγάλο ταψί . Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο και ψήνουμε (μόνο του το κρέας πλέον) για άλλη μιάμιση ώρα . Αν διαθέτουμε μικρό φουρνάκι ή φουρνάκι-ρομπότ ψήνουμε  παράλληλα τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και να μελώσουν . Αν δε διαθέτουμε εναλλακτική λύση , περιμένουμε να “γίνει” το κρέας , το φυλάμε σκεπασμένο για να μην στεγνώσει και  να μην κρυώσει και ψήνουμε στη συνέχεια τις πατάτες για 20 λεπτά περίπου .
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε !
Καλή όρεξη !
Σημείωση: Επιβάλλεται η συνοδεία του ψητού αρνιού με το κλασικό και αγαπημένο τζατζίκι . Συνταγή για το τζατζίκι θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ .

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...