tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γίγαντες στο φούρνο

Φαγητό λατρεμένο , υπέροχο και ωφέλιμο το συγκεκριμένο , μου άρεσε από παιδί…Πάντα τρελαινόμουν γι’ αυτή την ωραία κρούστα που έκαναν οι γίγαντες μόλις έβγαιναν από το φούρνο καθώς ψήνονταν , μέλωναν και χίλωναν αλλά και για την πηχτή γευστικότατη σαλτσούλα τους . Ακόμα τρελαίνομαι γι’ αυτό το φαγητό  και δεν ησυχάζω αν δεν εξαφανιστεί και  το τελευταίο ψίχουλο!

Είναι απ’ αυτά τα “ταπεινά” φαγητά που όμως κατέχουν εξαίρετη θέση στην κουζίνα μας και στο πρόγραμμα διατροφής μας , ή τουλάχιστον πρέπει να κατέχουν  γιατί αποτελούν διατροφικό και γευστικό θησαυρό. Συνοδεύεται με φρέσκο , ζυμωτό ψωμάκι και τυρί φέτα και είναι πραγματική απόλαυση :
Δείτε το :

gigantes
Υλικά :


500 γρ. γίγαντες
1 μεγάλο καρότο
1 μεγάλο  κρεμμύδι
2-3 κλωνάρια σέλερυ , κυρίως τα φύλλα και τα πιο τρυφερά βλαστάρια (ή σέλινο για πιο έντονη γέυση)

1-2 κλωνάρια μάραθο (ή άνιθο) 
500 γρ. ντοματάκι κονκασέ
2-3 φύλλα δάφνης
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο

 1 κύβο λαχανικών
Αλάτι , πάπρικα και πιπέρι 

gigantes spanaki2gigantes3gigantes4gigantes5gigantes6gigantes3

Εκτέλεση :
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες . Τους στραγγίζουμε και τους τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό . Βράζουμε για μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και τους αφήνουμε μέσα στο νερό μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα υλικά (δεν τους στραγγίζουμε ούτε πετάμε το νερό στο οποίο έβρασαν). Ψιλοκόβουμε και ζεματίζουμε (προαιρετικά) το κρεμμύδι , τρίβουμε το καρότο με τον τρίφτη του κρεμμυδιού  και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά (μάραθο και σέλερυ). Με την τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος , προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο , προσθέτουμε τα μυρωδικά και την ντομάτα. Παίρνουμε τότε μία κούπα από το νερό του βρασμού , διαλύουμε εκεί τον κύβο λαχανικών και τον προσθέτουμε κι αυτόν στο σκεύος.  Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την πάπρικα και τέλος το λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μία ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά: Αν είναι πολλά , δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία ενώ αν είναι λίγα και κινδυνεύει να στεγνώσει το φαγητό προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό του βρασμού. Προς το τέλος μπορούμε να ανακατέψουμε λίγο το φαγητό για να πάρουν χρώμα όλοι οι γίγαντες. Όταν μελώσει το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με καψαλισμένο ψωμάκι και τυρί φέτα.
Καλή όρεξη!

Σημ. : -Τον μάραθο μην τον παραλείψετε κάνει τη μεγάλη διαφορά.

-Συχνά αντί για ντοματάκι κονκασέ χρησιμοποιώ φρέσκιες ντομάτες.

-Το ΤΡΙΜΜΕΝΟ καρότο επίσης είναι απαραίτητο γιατί προσθέτει ενδιαφέρον στη σάλτσα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λίγες ροδέλες καρότου για την εναλλαγή της υφής.

-Μπορείτε να προσθέσετε επίσης λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...