Πλιγούρι με φιδέ , πιλάφι
- Hits: 3539
Το πλιγούρι ή πουργούρι ή μπλουγούρι είναι ένα πολύτιμο δημητριακό ή πολύ απλά είναι σιτάρι αλεσμένο , έτοιμο για μαγειρική χρήση , πλούσιο σε φυτικές ίνες , βιταμίνες και υδατάνθρακες . Είναι τόσο υγιεινό , χορταστικό , γευστικό , κατάλληλο για ειδική διατροφή και όχι μόνο . Παλιότερα η παρουσία του στην κουζίνα ήταν δυνατή από τις παραδοσιακές νοικοκυρές αλλά στην πορεία αντικαταστάθηκε από το ρύζι και τα ζυμαρικά και η χρήση του περιορίστηκε … Ομολογώ πως αγνοούσα την ύπαρξή του καθώς ούτε η μητέρα μου , ούτε οι γιαγιάδες μου, ούτε η πεθερά μου το χρησιμοπούσαν . Ωστόσο η αναζήτησή μου και η περιέργεια με έκαναν να το ψάξω , να το δοκιμάσω και να το χρησιμοποιήσω…το αποτέλεσμα…εκπληκτικό!
2 φλ.τσ. πλιγούρι
1 φωλιά ψιλό φιδέ σπασμένο
1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα ντοματάκι κονκασέ
3 φλ.τσ. βραστό νερό
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί καλά και στη συνέχεια το φιδέ και ανακατεύουμε περιμένοντας να ροδίσει και να καβουρδιστεί κι αυτός . Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ντοματάκι . Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό , αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε και το πλιγούρι . Ανακατεύουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά Αν δούμε ότι "κρατάει” ακόμα ενώ έχει πιει τα υγρά του , προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα .Όταν είναι έτοιμο και έχει στεγνώσει , αποσύρουμε από την εστία , σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και σφραγίζουμε με το καπάκι . Αφήνουμε το πλιγούρι σκεπασμένο για μισή ώρα . Θα δούμε ότι θα είναι αφράτο και σπυρωτό . Φορμάρουμε , αν θέλουμε και σερβίρουμε .
Τρώγεται σκέτο με γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού αλλά συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο κρεατικά , ψαρικά και θαλασσινά!
Καλή όρεξη.