Κεφτέδες ψητοί με ζυμαρικά και καλοκαιρινή σάλτσα (λαχανικών)
- Hits: 2938
Αυτό το φαγητό το έφτιαξα μια μέρα που είχα μεγάλα κέφια…καμιά φορά οι μικροχαρές της ζωής , μας δίνουν την ώθηση να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο . Κάπως έτσι συνέβη σήμερα και με μένα που κάθισα στο σπίτι μου πρωινό , μετά από ατέλειωτα , κοπιαστικά πρωινά γεμάτα ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το βράδυ περίμενα δύο αγαπητά μου πρόσωπα…Γεμάτη θετική ενέργεια λοιπόν και πολύ κέφι , δημιούργησα αυτό το πιάτο και νομίζω ότι τα κατάφερα καλά…
Υλικά :
Για τους κεφτέδες:
600 γρ. άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
130 γρ. μουσκεμένο και καλά στιμένο μπαγιάτικο ψωμί ολικής άλεσης
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
8 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα :
10 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (εγώ το ζεμάτισα για 1-2 λεπτά)
1 πράσινη πιπεριά , μισή κίτρινη , μισή πορτοκαλί και ένα κέρατο κομμένες σε λωρίδες
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
8-10 ντοματάκια κομμένα στα δύο
1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας pomodoro
Αλάτι , πιπέρι και καπνιστή πάπρικα (την τελευταία τη θεωρώ απαραίτητη γιατί προσθέτει στο φαγητό αυτό το… “κάτι” )
1 πακέτο ζυμαρικά της προτίμησής μας (χρησιμοποίησα casarecce)
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε τους κεφτέδες : Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά . Περιμένουμε 15 λεπτά και πλάθουμε μεγάλους , στρογγυλούς κεφτέδες λίγο πλακέ . Τους αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τους αλείφουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο . Ψήνουμε στους 190ο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν . Δε θέλουμε να παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν . Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Σε απλωτή κατσαρόλα σωτάρουμε στο λάδι (10 κ.σ.) , το κρεμμύδι , τις πιπεριές και το κολοκυθάκι . Όταν γυαλίσουν , μοσχομυρίσουν και ροδίσουν ελαφρά , προσθέτουμε και τα ντοματίνια με το βασιλικό . Τα γυροφέρνουμε κι αυτά λίγο στο λάδι , προσθέτουμε και το ντοματοχυμό , την πάπρικα , αλατοπιπερώνουμε , σκεπάζουμε το φαγητό , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τότε βράζουμε και τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας , τα σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Αν δούμε ότι η σάλτσα στέγνωσε πολύ , πράγμα λίγο δύσκολο λόγω των πολλών λαχανικών , "κλέβουμε" λίγο νερό απ’ αυτό που βράζουν τα μακαρόνια…
Σερβίρουμε ανακατεύοντας τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και γαρνίροντας τους κεφτέδες με λίγες κουταλιές απ’ αυτή τη σάλτσα. Προσθέτουμε αν θέλουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.
Καλή όρεξη!