Κοτόπουλο καλοκαιρινό με ταλιατέλες
- Hits: 1943
Αυτό το πιάτο , παρόλο που φαίνεται ένα απλό κοκκινιστό με ζυμαρικά , έχει δύο σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει : το πρώτο είναι τα καλοκαιρινά αρώματά του (φρέσκια ρίγανη και βασιλικός) και το δεύτερο είναι ο τρόπος μαγειρέματός του που μας επιβαρύνει βέβαια με το πλύσιμο ενός επιπλέον σκεύους αλλά μας απαλάσσει από το σωτάρισμα των υλικών…η γεύση του , πιστέψτε με , είναι πολύ διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα. Η παρμεζάνα στο τέλος το απογειώνει..
Δείτε το :
1 μέτριο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
1-2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
500 γρ. ντοματάκι κονκασέ
1/2 ποτηράκι κρασί
1/2 φλ.τσ. λάδι
1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
10-15 φυλλαράκια βασιλικού
1 κ.γλ. μπαχάρια (περίπου 10 μπαλάκια)
Αλάτι και πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο , το κόβουμε σε μερίδες και το πλένουμε πολύ καλά . Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Τοποθετούμε τότε τις μερίδες κοτόπουλου σε μια απλωτή κατσαρόλα, το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο , τα μυρωδικά , το περιλούζουμε με το κρασί , την ντομάτα και το λάδι και το βάζουμε στη φωτιά . Όταν πάρει βράση , σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για μια-μιάμιση ώρα ανάλογα με το κρέας (όσο πιο “χωριάτικο” είναι τόσο πιο πολύ ώρα χρειάζεται)… Όταν είναι έτοιμο , αφαιρούμε τις μερίδες από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το περιλούζουμε με μιά-δυο κουταλιές από το ζουμί του . Το βάζουμε τότε στο γκριλ του φούρνου για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοψηθεί και να κάνει ωραία κρούστα , ενώ τη σάλτσα που μένει στην κατσαρόλα τη βράζουμε για λίγα λεπτά ξεσκέπαστη μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει . Παράλληλα βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες , τις σουρώνουμε και τις γυρίζουμε πίσω στην κατσαρόλα . Τις “λιπαίνουμε” με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα μας και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι . Σερβίρουμε τοποθετώντας στο πιάτο ταλιατέλες και κοτόπουλο , σαλτσούλα , τριμμένη παρμεζάνα και λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό!
Καλή όρεξη!
Σημ. : Στα υλικά , αν το προτιμάμε , μπορούμε να προσθέσουμε μια πιπεριά κομμένη σε κομματάκια για να δώσει κι αυτή το "καλοκαιρινό" της άρωμα!