Σπανακόρυζο
- Hits: 2516
Αν τα λαδερά φαγητά μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια , το σπανακόρυζο με φέρνει πίσω χίλιες φορές περισσότερο…μαμαδίστικο φαγητό μέχρι εκεί που δεν παίρνει , όταν το γευόμασταν είχαμε την αίσθηση ότι μια ιεροτελεστία συνέβαινε εκείνη τη μέρα στο τραπέζι μας…Κάτι ο Ποπάϋ που οι περιπέτειές του έδιναν κι έπαιρναν μαζί με τις προτροπές της μητέρας να αδειάσουμε το πιάτο μας για να είμαστε δυνατοί σαν αυτόν , κάτι αυτό το τρίχρωμο ενδιαφέρον (το πράσινο του σπανακιού , το κόκκινο της ντομάτας και το λευκό του ρυζιού) , κάτι το πολύ ψωμί που βουτούσαμε μέσα και το τυρί που καταναλώναμε έκανε αυτό το πιάτο …μαγικό…και εξακολουθεί να φαντάζει μαγικό όταν το σπανάκι είναι σωστά μαγειρεμένο , το ρυζάκι μετρημένο και η ντομάτα ζωντανή και ζουμερή!
700 γρ. σπανάκι
400 γρ. τριφτή ντομάτα
3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο + λίγο μάραθο
100 γρ ρύζι τύπου Καρολίνα
Αλάτι και πιπέρι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση :
Πλένουμε , καθαρίζουμε και ζεματίζουμε για 2 λεπτά τα σπανάκια , τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη . Σε απλωτή κατσαρόλα σωτάρουμε για λίγο τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) μέχρι να γυαλίσουν και να μοσχομυρίσουν . Προσθέτουμε και το στραγγισμένο σπανάκι και το φέρνουμε κι αυτό δυο βόλτες με το λάδι . Προσθέτουμε και τα μυρωδικά (άνιθο και μάραθο) , την ντομάτα , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε και ένα κρασοπότηρο νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα το πολύ σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά . Προσθέτουμε τέλος και το ρύζι , ανακατεύουμε λίγο και μαγειρεύουμε μέχρι να λιγοστέψουν τα υγρά και να “γίνει" το ρύζι . Δοκιμάζουμε και δεν αφηνουμε καθόλου το φαγητό στη φωτιά από τη στιγμή που θα “γίνει” το ρύζι γιατί θα στεγνώσει το φαγητό και το ρύζι θα “λαπαδιάσει” . Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λεμόνι αν το προτιμάμε και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί , τυρί φέτα και λίγο ξηρό , λευκό κρασί… ;)
Καλή όρεξη!