Αρνάκι με χυλοπιτάκι στην κατσαρόλα
- Hits: 1814
Σαν χτες θυμάμαι τις γιορτινές μέρες που μαζευόμαστε όλοι γύρω από το τεράστιο τραπέζι της γιαγιάς και του παππού και απολαμβάναμε αυτό το φαγητό , το οποίο τουλάχιστον για μας ήταν κλασική αξία…ακόμα και το τραπεζομάντηλο με τις μεγάλες , πορτοκαλί μαργαρίτες και τα πιάτα με το λουλουδάκι στο πλάι τα θυμάμαι σα να είναι μπροστά μου… βέβαια η γιαγιά το μαγείρευε σε μια τεράστια , αλουμίνια κατσαρόλα και η γεύση του ήταν θεϊκή , τις χυλοπίτες τις έφτιαχνε μόνη (πόσο τη θαύμαζα όταν τις έκοβε τόσο γρήγορα με το μαχαίρι) και συνοδεύαμε με αγνή , σπιτική μυζήθρα…Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγo αλλά όταν μαγειρεύουμε ένα φαγητό με μεράκι και αγάπη δεν παύει να είναι νόστιμο...
Δείτε το:
Υλικά :
1 (και κάτι) κ. αρνάκι σε μικρά κομμάτια
300 γρ. χυλοπιτάκι
500 γρ. τριφτή ντομάτα
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2/3 φλ.τσ. λάδι
Αλάτι , πιπέρι , μπαχάρια (ολόκληρα)
Μυζήθρα για το σερβίρισμα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε και ετοιμάζουμε το κρέας καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σε απλωτή και βαθιά κατσαρόλα ροδίζουμε το κρέας με λίγο από το λάδι απ’ όλες τις πλευρές . Όταν κοντεύει να ροδίσει εντελώς προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί κι αυτό! Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι , τη ντομάτα , το αλάτι και τα μπαχαρικά καθώς και λίγο νερό (ένα κρασοπότηρο), σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα , μέχρι το κρέας να “γίνει” εντελώς και να είναι μαλακό . Τότε δυναμώνουμε τη φωτιά , και προσθέτουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό! Όταν πάρει βράση , προσθέτουμε το χυλοπιτάκι και λίγο ακόμα αλάτι , αν χρειάζεται και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να χιλώσει . (Αν δούμε ότι στεγνώνει προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα) . Πέριμένουμε να σταθεί και να “δέσει” για λίγη ώρα και σερβίουμε με μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι…
Καλή όρεξη!