tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γίγαντες με πιπεριά Φλωρίνης και χωριάτικο λουκάνικο…

Όσοι δοκιμάζουν αυτό το φαγητό μου λένε : " Έτσι μάλιστα…τους τρώω κι εγώ τους γίγαντες…." και δεν έχουν άδικο να το λένε αφού είναι μια κατασκευή που απογειώνει το υπέροχο αυτό όσπριο και το μετατρέπει σ' ένα πληθωρικό , καταπληκτικό πιάτο. Οπωσδήποτε οι γίγαντες είναι μια εξαιρετική τροφή έτσι κι αλλιώς πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες και ένα σωρό άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένα βαρετό φαγητό που το τρώμε μόνο και μόνο για να κάνουμε καλό στον οργανοισμό μας αλλά να το απολαμβάνουμε σαν πικάντικο μεζέ  με ωραίο κρασί και φρέσκο , ζυμωτό ψωμί….

gigantes loukaniko1
Ας το δούμε :


Yλικά :
500 γρ. γίγαντες (Πρεσπών κατά προτόμηση , είναι καταπληκτικοί)
350 γρ. χωριάτικο λουκάνικο σε χοντρές ροδέλες
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο (όχι τριμμένο)
1  μεγάλη πιπριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
500 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι + 1 φλ. τσ. συμπυκνωνένο ντοματοχυμό
1 χούφτα ψιλοκομμένο , φρέσκο μαϊντανό
1 φλ. τσ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι

gigantes loukaniko2gigantes loukaniko3gigantes loukaniko4gigantes loukaniko5gigantes loukaniko6gigantes loukaniko7

Εκτέλεση :

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε λεκάνη με μπόλικο νερό ώστε να φουσκώσουν καλά και να μαλακώσουν.
Την επόμενη , γεμίζουμε μια μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να σκεπάζονται καλά οι γίγαντες και τους βράζουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να "γίνουν" . Δοκιμάζουμε και βράζουμε άλλο λίγο αν χρειαστεί γιατί ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από την ποικιλία τους αλλά και από τη σκληρότητα του νερού της κάθε περιοχής. Ξαφρίζουμε στην αρχή αν είναι αναγκαίο. Αφού βράσουν οι γίγαντες τους σουρώνουμε αλλά κρατάμε μια κούπα από το νερό στο οποίο έβρασαν και τους αφήνουμε στην άκρη.
Σωτάρυμε τότε το κρεμμύδι με τα λουκάνικα και την πιπεριά στο λάδι μέχρι να ροδίσουν και τότε προσθέτουμε τις ντομάτες , τον μαϊντανό , το αλατοπίπερο και το ζωμό από το βράσιμο που φυλάξαμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε το φαγητό  και μαγειρεύουμε για ένα μισάωρο το πολύ. Τότε προσθέτουμε και τους γίγαντες , ανακτεύουμε πολύ καλά και  δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά να πάρει το φαγητό δυο-τρεις γερές βράσεις ώστε να "δέσει" . Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί με λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο! Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με κρασάκι , τυρί φέτα και ζυμωτό ψωμί.
Καλή όρεξη!
Σημείωση : η ποσότητα των υλικών είναι αρκετά μεγάλη , ικανή να χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια. Αν χρειαστεί , μειώστε τις ποσότητες στο μισό ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...