tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Το απόλυτο χειμωνιάτικο , παραδοσιακό , απολαυστικό , κλασικό φαγητό είναι αυτή η σούπα….τέτοιος συνδυασμός υλικών , τέτοια αρμονία γεύσεων …δεν υπάρχει! Για μένα , βέβαια , απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χωριάτικη , ελευθέρας βοσκής κότα καθώς το κρέας της έχει άλλο άρωμα , ο ζωμός  της σούπας είναι εύγευστος και το τελικό αποτέλεσμα…απογειωτικό . Πολλοί την προτιμούν με κριθαράκι ή κάποιο άλλο ζυμαρικό. Ωσόσο το ρύζι το θεωρώ αξεπέραστο. Γίνεται μια βελούδινη κρέμα και δε νομίζω να είναι εύκολο να σταματήσει κανείς στο πρώτο πιάτο . Η κοτόσουπα αυγολέμονο που για πολλούς από εμάς είναι ταυτόσημη με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι εδώ !

Ας τη φτιάξουμε λοιπόν κι ας την απολαύσουμε με μπόλικο λεμόνι και μπόλικο πιπέρι…

kotosoupa augolemono1
Υλικά:


1 μεγάλη κότα , ελευθέρας βοσκής , βιολογική περίπου 2 κιλά
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γεμάτη κούπα ρύζι γλασέ (ιδανικό για σούπες)
Αλάτι και πιπέρι
Για το αυγολέμονο :
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια

{webgallery}

kotosoupa augolemono2kotosoupa augolemono3kotosoupa augolemono4kotosoupa augolemono5kotosoupa augolemono6kotosoupa augolemono7

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε , πλένουμε και ετοιμάζουμε την κότα. Φροντίζουμε να την απαλάξουμε από περιτά λίπη στην περιοχή του λαιμού και της ουράς. Την βάζουμε τότε σε μαγάλη κατσαρόλα με το λάδι και τόσο νερό ώστε να μισοσκεπάζεται. Αλατίζουμε , περιμένουμε να πάρει βράση και "ξαφρίζουμε" αν χρειαστεί. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε την κότα για μιάμιση ώρα τουλάχιστον… Όταν είναι έτοιμη , με προσοχή τη μεταφέρουμε σε σκεπαστό σκεύος για να διατηρηθεί ζεστή και να μη "στεγνώσει".Την αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε να περιμένει.
Τώρα έχει μείνει μόνο ο ζωμός στην κατσαρόλα (αν χρειαζεται τον σουρώνουμε) . Δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και αλατίζουμε λίγο ακόμα. Ανακατεύουμε συχνά τη σούπα μέχρι να ετοιμαστεί το ρύζι. Χτυπάμε τότε στο μπλέντερ τα αυγά με το χυμό λεμονιού και παίρνουμε από το ζωμό της σούπας που βράζει όσο μπορούμε μεγαλύτερη ποσότητα . Με προσοχή γιατί πιτσιλάει και με σταθερή ροή , προσθέτουμε στο αυγολέμονο το ζεστό ζωμό. Χτυπάμε για λίγο και αδειάζουμε το περιεγχόμενο του μπλέντερ πίσω στην κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς. Κλείνουμε τότε το μάτι (δε θέλουμε να πάρει βράση η σούπα μας από τη στιγμή που θα ρίξουμε μέσα το αυγολέμονο!. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε…
Καλή όρεξη!
Και δυο-τρεις σημειώσεις :
-Αντί για ρύζι (που προσωπικά το θεωρώ αξαπέραστο στη γεύση) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ζυμαρικό του τύπου σουσαμάκι , ψιλό κριθαράκι κ.λ.π.
-Η πυκνότητα της σούπας είναι καθαρά θέμα γούστου γι' αυτό η ποσότητα ρυζιού που προτείνω είναι ενδεικτική και εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας….
-Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητα χυμού λεμονιού ή αυγών που θα χρησιμοποιήσουμε...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...