Βακαλάος με λαχανικά και λαδολέμονο με μαγιονέζα.
- Hits: 3882
Όταν κάνουμε δίαιτα ή προσέχουμε τη διατροφή μας ή όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα ελαφρύ και υγιεινό πιάτο αυτή η πρόταση είναι ό,τι καλύτερο. Ο βακαλάος είναι ένα από τα πιο ελαφρά και νόστιμα ψάρια ενώ τα λαχανικά τον συνοδεύουν τόσο ισορροπημένα . Όσο για τη σάλτσα που τα περιλούζει είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό λαδολέμονο καθώς η ελάχιστη μαγιονέζα που προσθέτουμε δίνει αυτό το…"κάτι" που κάνει τη διαφορά… Τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας είναι απολαυστικά και αποτελούν έτσι κι αλλιώς μια εξαιρετική σαλάτα από μόνα τους…
Πάμε να τον ετοιμάσουμε :
1 κιλό (περίπου) φρέσκους βακαλάους
3-4 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 μέτρια καρότα
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Για το λαδολέμονο:
1/2 φλ.τσ ελαιόλαδο
Χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό λεμόνι
1 γεμάτη κ.σ. μαγιονέζα με αυγά ή χωρίς αυγά (δίνω δύο διαφορετικές συνταγές)
1 σκ. σκόρδο (προαιρετικά)
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
-Καθαρίζουμε , πλένουμε και αλατίζουμε τα ψάρια μας. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι με σχάρα , τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ , στους 200ο , για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν αλλά να μη στεγνώσουν.
-Παράλληλα καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες (όπως κόβουμε πατάτες , ψιλές για τηγανητές) . Αν έχουμε τη δυνατότητα τα μαγειρευουμε στον ατμό . Αλλιώς τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά το πολύ. Δε θέλουμε να παραβράσουν αλλά να διατηρήσουν τη ζωντάνια τους. Τα στραγγίζουμε από το νερό που έχει απομείνει και τα αλατίζουμε.
-Χτυπάμε τα υλικά για το λαδολέμονο με το σέικερ ή στο μπλέντερ και σερβίρουμε τοποθετώντας τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά , περιλούζοντάς τα με το λαδολέμονο και πασπαλίζοντας με φρέσκο , ψιλοκομμένο μαίντανό…
Καλή σας όρεξη!