Χαλβάς σιμιγδαλιού με ινδοκάρυδο
- Hits: 287
Πριν λίγο καιρό είχα επισκεφτεί μια ξακουστή ψαροταβέρνα που βρίσκεται στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην υπέροχη Μαραθούπολη την οποία γνωρίζω από παιδί, αφού εκεί πέρασα τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής μου…εκεί, σε εκείνη την περίφημη βραχώδη παραλία , όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, έμαθα μπάνιο, εκεί έκανα τις πρώτες μου βουτιές, εκεί αγάπησα τη θάλασσα και τη ζωή…πάντα λοιπόν, μ αρέσει να γυρίζω πίσω, να επιστρέφω σ αυτόν τον αγαπημένο τόπο και να παίρνω βαθιές ανάσες…Το υπέροχο μενού που απολαύσαμε έκλεισε με το εξαιρετικό αυτό επιδόρπιο και η πρώτη μου δουλειά ήταν να το φτιάξω κι εγώ αμέσως μόλις επέστρεψα στη βάση μου και να σας το παρουσιάσω…
Υλικά:
3/4 της κούπας λάδι
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1 κούπα χονδρό σιμιγδάλι
2 1/4 κούπας ζάχαρη
3 3/4 κούπας νερό
1 κούπα αποξηραμένο ινδοκάρυδο
Φλούδα από ένα πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος με τον αποφλοιωτή)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού και βράζουμε για 3 λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού, τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τις φυλάμε για τη διακόσμηση του γλυκού αφού χαρίζουν επιπλέον άρωμα. Παράλληλα σε πολύ μεγάλη κατσαρόλα(για να αποφύγουμε το δυνατό πιτσίλισμα) ρίχνουμε το λάδι και τα δυο σιμιγδάλια και περιμένουμε να κάψει καλά το λάδι και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, φροντίζοντας να ανακατεύομε διαρκώς. Όταν πάρει ένα γλυκό, καστανό χρώμα με πολλή προσοχή αδειάζουμε το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας αδιάκοπα και ζωηρά για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το σιρόπι και να σχηματιστεί μια συμπαγής, στεγνή μάζα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και πλάθεται εύκολα. Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ινδοκάρυδο. Ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα στο μίγμα και τότε το αδειάζουμε σε μια φόρμα. Πιέζουμε δυνατά με τις παλάμες μας ώστε να πατηθεί το μίγμα χωρίς να έχει κενά και πάρει το σχήμα της φόρμας και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο ακόμα, στολίζουμε και με τις φλούδες πορτοκαλιού, περιμένουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΑλή απόλαυση!